Binnenkort wellicht biddende joden bij de rotskoepel

Ultra-Orthodox Jews stand on a balcony overlooking the Dome of the Rock in the Old City of Jerusalem

“Er gaan in Israël steeds meer stemmen op om het voor joden mogelijk te maken om te kunnen bidden bij de rotskoepel”, zo begint een recent nieuwitem van Spirit24TV.

Moslims geloven dat de profeet op deze rots naar de hemel is opgestegen, terwijl joden geloven dat de rots de belangrijkste plek was in de tempel 2000 jaar geleden. Vanwege de spanningen in het verleden is het er nu verboden om te bidden voor joden. De Israelische regering probeert daar nu een einde aan te maken.

Moslims zien dit als een aanval tegen de Al-Aqsa moskee.

De afgelopen jaren is er veel onrust geweest omtrent de heilige plekken in Jeruzalem. Zowel Israëliers als Palestijnen claimen Jeruzalem als hoofdstad. Wie de zeggenschap over de heilige plekken zou moeten hebben, is een van de knelpunten in de vredes onderhandelingen.