Schitterende Belgisch-Israëlische samenwerking voor Afrikaanse hartpatiëntjes

07 hart (Copy)

Een team van de Israëlische humanitaire hulporganisatie Save a Child’s Heart (SACH) vertrok recentelijk vanop Ben Gurion International in Tel Aviv naar een medisch centrum in Tanzania. Ze deden dat met Brussels Airlines en een tussenstop in Brussels Airport.

07c BA (Copy)Samen met de eerste Tanzaniaanse kinderhartchirurg vlogen de medici en vrijwilligers met een toestel van Brussels Airlines naar hun Afrikaanse bestemming. In de laadruimte bevond zich meer dan één ton aan essentiële medische uitrusting voor het Bugando Medical Centre, het Tanzaniaans ziekenhuis gelegen aan de oevers van het Victoriameer.

Brussels Airlines, onze nationale luchtvaartmaatschappij, beschouwt het uitvoeren van deze opdracht met een zekere vanzelfsprekendheid: “Omdat we echt gespecialiseerd zijn in vluchten naar Afrika komen wij vaak in contact met mensen die het minder goed getroffen hebben en we willen met deze humanitaire actie een meerwaarde betekenen voor de lokale Afrikaanse gemeenschap”,  aldus de maatschappij.

De Israëlische humanitaire organisatie Save a Child’s Heart is het geesteskind van de inmiddels overleden hartchirurg dr. Amram Cohen. Dokter Cohen, een Amerikaanse Jood die in 1992 naar Israël immigreerde en aan de slag ging in het Wolfson Medical Center richtte in 1995 deze organisatie op. Dr. Cohen was van oordeel dat alle kinderen wereldwijd ongeacht ras, huidskleur, geslacht of religie het recht hadden op de best beschikbare medische zorg en technologie. Sinds de oprichting van de organisatie SACH ontvingen meer dan drieduizend kinderen ter wereld levensreddende medische zorgen. Ongeveer vijftig procent van de jonge patiëntjes zijn afkomstig uit de Palestijnse gebieden, Jordanië, Irak, Syrië en Marokko. Meer dan dertig procent komen uit Afrikaanse ontwikkelingslanden en het resterende percentage komt uit Azië, Amerika en Oost-Europa.

Advertentie

Overal bot gevangen behalve in Israël

07b logo (Copy)De Tanzaniaanse dokter Godfrey Godwin was al langer begaan met het lot van de hartpatientjes in zijn land en probeerde uit alle macht een opleiding te krijgen als hartchirurg. Hij ontdekte dat de enige opleidingsmogelijkheden in Afrika zich in Egypte, Marokko, Tunisië of Zuid-Afrika bevonden.  Maar bij alle medische instellingen in deze landen kreeg hij telkens te horen dat ze geen belangstelling hadden om buitenlandse dokters op te leiden. “In 2006 ontmoette ik een Duitse chirurg die hier op doorreis was en hij gaf mij het advies om het in Israël te vragen”, aldus Godwin.

Aan deze aanvraag werd gehoor gegeven en hij ontving een vijfjarige opleiding in het Beloofde Land en is nu de allereerste pediatrische hartchirurg van Tanzania. Meer nog, samen met hem werd een heel Tanzaniaans medisch team opgeleid in het Israëlische Wolfson Medical Center om de kersverse hartspecialist in Tanzania bij te staan. Ook  kreeg het plaatselijke hospitaalteam van dr. Godwin nog een achttal dagen bijstand van een Israëlisch team onder leiding van dr. Sasson.

Deze missie was bijzonder voor SACH omdat dit de eerste keer was dat een volledig opgeleid chirurgisch team naar zijn thuisbasis terugkeert. Daarmee realiseerde de organisatie opnieuw één van haar belangrijkste doelen, namelijk het oprichten van een lokaal deskundig centrum in het ontwikkelingsland zelf. Brussels Airlines geeft met deze missie gehoor aan de woorden van oprichter dr. Cohen die zei: “Met onze missie valt geen dollar te verdienen maar het is wel een fortuin waard.”

De gekende boycotters van al wat Israëlisch is en linkse Israëlhaters zijn natuurlijk niet te spreken over de Belgische samenwerking met Israëlische dokters.