Baby Israël ziet levenslicht in IDF-hospitaal in Filipijns rampgebied

baby Israël

In het Israëlische veldhospitaal op de Filipijnen is afgelopen vrijdag een baby geboren. Onze redactie pikte het nieuws kort voor het begin van de sabbat op via een twitterbericht van Peter Lerner, de woordvoerder van het Israëlische leger. Het IDF is met een team van 148 chirurgen, dokters en paramedici ter plaatse.

Het noodziekenhuis werd geïnstalleerd in de stad Bogo kort nadat de alles verwoestende stormen over het eiland Cebu trokken. De baby, een jongetje dat naar de naam ‘Israël’ luistert kwam een maandje te vroeg op de wereld maar liet dapper zijn eerste stevige kreten aan de Israëlische gyneacoloog en vroedvrouw horen.

Klein maar dapper
De ouders van het kindje noemden hun zoontje Israël uit pure dankbaarheid. Israël en zijn moeder verkeren in goede gezondheid al legt de kleine Israël slechts een gewicht van 2.150 gram in de weegschaal. “Size doesn’t matter” twitterde even later de grappende IDF-woordvoerder die er toen een fotolink van de baby bij deed.

Israëlische hulpverleners arriveerden al zondag, de dag na de ramp, op de Filippijnen. Op vraag van de autoriteiten hebben zijn hun hospitaal donderdag geïnstalleerd in het noordelijk deel van het eiland omdat daar een volledige communicatie- en stroomuitval heerst na de doortocht van de storm.

Advertentie

Ondanks hechte relatie tussen Israël en de Filipijnen toch strenge veiligheidsmaatregelen
Israël heeft een grote deskundigheid opgebouwd in het werken in desastreuze omstandigheden in rampgebieden maar heeft ook een goede relatie met de Filipijnen. In Israël leven driehonderdduizend Filipino’s die vooral in de zorgsectoren werkzaam zijn. Het is de wensdroom van Filipijnse verpleegkundigen om in Israël aan de slag te kunnen omdat ze er in tegenstelling tot in andere landen zeer goed behandeld worden.

Voor de installatie van het IDF-hospitaal zijn Israëli’s in de weer geweest om de veiligheid van de omgeving te waarborgen en er zijn scherpschutters geïnstalleerd op de daken in de omgeving om aanslagen van moslimterroristen te voorkomen. Toch waren de Israëli’s als eerste operationeel want in afwachting dat het veldhopsitaal afgelopen donderdag operationeel werd vlogen Israëlische toestellen slachtoffers over naar de Filipijnse hoofsdstad Manilla.