Hillary Clinton op bezoek in het Midden-Oosten [fotoreportage]

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hilary Clinton was voor een tweedaags bezoek in Israël. Zij had er ontmoetingen met president Shimon Peres en premier Benjamin Netanyahoe maar ook met de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. De gespreksonderwerpen op de agenda waren ondermeer de Iraanse nucleaire dreiging en de ontwikkelingen in de regio na de zogenaamde Arabische lente.

President Peres bracht de grove schendingen van de mensenrechten in Syrie ter sprake: “Ik wil dat Syrische kinderen niet bang hoeven te zijn om door hun dictators om het leven gebracht te worden. Dit kan door de mensheid niet langer geaccepteerd worden ongeacht of men christen, Jood of Arabier is. Deze tragedie moet zo snel mogelijk gestopt worden” aldus Peres.

Clinton bracht ook verslag uit over haar tweedaags bezoek aan Egytpe waar ze een onderhoud had met de nieuwe president Mohamed Morsi maar ook met de militaire leiders die nog steeds de macht in handen lijken te houden. Dat laatste bezoek was zeer tegen de wens van een groot aantal manifestanten die tomaten en schoenen naar de auto van Clinton smeten.

Clinton drong er bij premier Netanyahoe op aan dat Israël stappen zou ondernemen om de verslechterde relaties met Turkije te verbeteren en ze vroeg ook de bouw van nederzettingen te stoppen om op die manier vredesonderhandelingen terug mogelijk te maken.

Hillary Clinton en president Shimon Peres
Hillary Clinton en president Shimon Peres
Clinton sprak ook met de Palestijnse premier Fayyad
Clinton sprak ook met de Palestijnse premier Fayyad
Hillary Clinton en premier Benjamin Netanyahu
Hillary Clinton en premier Benjamin Netanyahu
Avigdor Lieberman (Buitenlandse Zaken) en Hillary Clinton
Avigdor Lieberman (Buitenlandse Zaken) en Hillary Clinton
Hillary Clinton en president Shimon Peres
Hillary Clinton en president Shimon Peres
Clinton met minister van Defensie Barak
Clinton met minister van Defensie Barak