Drie fotografen exposeren in het Joods Museum van België

Een werk van Dan Zollmann
Een werk van Dan Zollmann

In het Joods Museum van België loopt tot en met 30 september de tentoonstelling Visioenen met het werk van Stephen L. Feldman, Dalia Nosratabadi en Dan Zollmann, drie bekende Joodse fotografen.

Dan Zollmann is wellicht voor de lezers van Joods Actueel de meeste bekende van het drietal. Hij stelt in Brussel een vijftigtal foto’s tentoon. Het werk dat hij toont, richt zich op het Joodse orthodoxe leven dat zich sinds meer dan vijftig jaar ontvouwt in het hart van Antwerpen, waar hij woont. Op een respectvolle manier en zonder enige enscenering, slaagt de kunstenaar er in om op bijzonder gevoelige en handige wijze bepaalde ongewone, onverwachte maar altijd toevallige aspecten van het dagelijkse leven van de vrome Joodse families in de Scheldestad op beeld vast te leggen.

De foto’s van Feldman roepen essentiële vragen op, onthuld halverwege tussen schaduw en licht, in soms storende, soms sensuele en soms vreemde beelden, die je echter altijd raken. In dit visioen waarin de fotograaf zich het voorwerp/onderwerp toe-eigent, komen de vele gemoedstoestanden, persoonlijke verlangens en universele angsten, die de fotograaf altijd al vergezellen, zich nestelen en verschuilen.

In de werken van Dalia Nosratabadi verwelkomt het zichtbare het onverwachte, naargelang de verbeelding van de kunstenares en in functie van haar emoties, getoond in het ogenblik van de ontmoeting zonder vooronderstelling of a priori’s. Haar werkt toont hoe een fotograaf de vrijheid kan genieten, die het voorrecht is van schilders ook al botst men bij het fotograferen op de onberekenbaarheid van een ongrijpbaar hier en nu.

Praktische informatie: Tentoonstelling Visioenen tot en met 30 september: Joods Museum van België, Miniemenstraat, 21 1000 Brussel, 02 512 19 63. Open 10.00u-17.00u. Gesloten op maandag. Inkom: 8 € en 5 € (korting). Eerste zondag van de maand gratis.