Bassist Avishai Cohen op 19 augustus in Jazz Middelheim

Avishai Cohena
Avishai Cohen

Op het podium van Jazz Middelheim treedt volgende maand de bekende Israëlische bassist Avishai Cohen op in trio met Omri Mor (piano) en Amir Brelser (drums).

Het leven van een jazzmuzikant loopt niet altijd over rozen en bassist Avishai Cohen moest in de moeilijkste jaren van zijn leven om den brode in de bouw werken, terwijl hij toen al een van de geniaalste bassisten van onze tijd was. Zijn verhaal doet denken aan dat van de Belgische Jack Selz die als dokwerker in Antwerpen probeerde te overleven en uiteindelijk bij de groten terecht kwam en met Miles Davis speelde. Ook zanger Avishai Cohen brak pas echt door toen hij in het Chick Corea Trio belandde en later bij pianist Herbie Hancock.

Er zijn weinig bassisten die ook als componist een spoor weten te trekken in de jazzscene maar met Jaco Pastorius en Marcus Miller is Cohen daar als een van de enigen in geslaagd en wie hem hoort spelen zal het geweten hebben: hij speelt, tokkelt, plukt en slaat de bas. Hij hangt nooit de virtuoos uit, neen hij is virtuoos. Zoek een clip van hem op YouTube en stel het met eigen oren vast. De laatste jaren keert Avishai Cohen terug naar zijn roots en die zijn verscheiden: Sefardisch langs moederszijde en Oost-Europese muzikale invloeden via zijn vader, maar ook de Israëlische jeugdjaren in kibboets Kabri in het noorden van het land en de routine van het New Yorkse jazzcircuit blijven doorsijpelen.

En voor de boycotters van alles wat Israëlisch is, willen wij nog meegeven dat Cohen twee jaar in de muziekgroep van het Israëlische leger speelde, maar geen enkele rakker zal erin slagen de melomanen weg te houden van dit supertalent.