Het waargebeurde verhaal over de jacht op de oudste Hebreeuwse Bijbel

Wanneer journalist Matti Friedman in het Nationaal Museum van Israël in Jeruzalem de Aleppocodex onder ogen krijgt, raakt hij er meteen van in de ban. Nooit eerder had hij over het boek gehoord, al blijkt de codex een van de belangrijkste Joodse manuscripten te zijn. ‘De kroon’, zoals dit boek wordt genoemd, is duizend jaar oud en een perfecte kopie van de Hebreeuwse Bijbel.

Maar wanneer hij op zoek gaat naar meer informatie, stoot hij zo vaak op gesloten deuren dat zijn journalistieke alarmbel rinkelt. Waarom wordt er zo geheimzinnig gedaan over dit boek? Hoe komt het dat de codex in de jaren 1940 verdween in Syrië en jaren later op mysterieuze wijze opnieuw opdook in Jeruzalem – maar dan wel met 200 bladzijden minder? De zoektocht leidt tot opzienbarende vaststellingen…

‘De Aleppocodex leest als een thriller. Dit fantastische boek vertelt meer dan om het even welk boek dat ik sinds lang gelezen heb.’ – Jonathan Safran Foer

‘Dit boek begon als een project dat voortkwam uit mijn nieuwsgierigheid. Maar toen de feiten warriger werden en ontgoochelden, toen ik bedreven raakte in de napluizen van geheimen in dossiermappen en een groot deel van mijn tijd begon door te brengen met oude mannen die herinneringen probeerden op te halen die verkruimelden als verbrand perkament, ontdekte ik een andere drijfveer. Als de Kroon van Aleppo niet volledig kon zijn, moest alles in het werk gesteld worden om ervoor te zorgen dat het verhaal van het boek dat wel was. Dat was ik verplicht aan de mensen die het hadden geschreven, het hadden gelezen, erbij hadden gezworen en het duizend jaar lang hadden behoed met hun leven.’ – uit de inleiding van Matti Friedman

Advertentie

De Aleppocodex verschaft op een originele manier inzicht in de geschiedenis en de complexiteit van de Joodse gemeenschap. Friedman houdt met zijn boek iedereen een spiegel voor: mensen blijven mensen, die – vaak tegen beter weten in – toch gebreken vertonen.

Matti Friedman is journalist voor het Amerikaanse persbureau Associated Press en woont in Jeruzalem. Momenteel is hij verslaggever over religie en archeologie in Israël en Palestina.

DE ALEPPOCODEX
Matti Friedman
ISBN 978 94 014 0160 9Paperback264 pagina’s€ 19,99