Burgemeester van Tel Aviv: “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël”

De burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldaï, heeft Groot-Brittanië vriendelijk tot de orde geroepen. Zowel de BBC als de website van de Olympische Spelen van Londen weigeren ‘Jeruzalem’ te vermelden als hoofdstad van Israël.

Huldaï heeft nu het initiatief genomen om duidelijk te stellen dat zijn stad weliswaar super-cool is, maar niet de hoofdstad van de Joodse Staat!

Het is niet voor het eerst dat de BBC te horen krijgt nogal eenzijdige standpunten tegen Israël in te nemen. Op hun webpagina’s gewijd aan de Olympische Spelen wordt Oost-Jeruzalem vernoemd als hoofdstad voor “de Palestijnse Olympische ploeg”. Voor Israël stond bij het vakje ‘hoofdstad’ niets ingevuld. Zelfs niet West-Jeruzalem of Tel Aviv.

Dit stuitte internationaal op kritiek en daarop heeft de BBC zijn webpagina’s gewijzigd. Er staat nu: “de zetel van de Israëlische regering bevindt zich in Jeruzalem”. Daarbij wordt weer niet gezegd dat Jeruzalem de hoofdstad is. Daarenboven voegt de webpagina er aan toe: “het merendeel van de ambassades bevindt zich in Tel Aviv”.

Advertentie

De bal ging aan het rollen toen eerder dit jaar een Britse krant ‘Tel Aviv’ als hoofdstad van Israël vermeldde.

Nu mengt de burgemeester van Tel Aviv zich dus in het debat. In een video op YouTube verklaart hij dat zijn stad ‘een van de meest coole steden ter wereld is en het financieel en cultureel hart van Israël’. Maar voegt Huldaï er aan toe: “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël geworden zo’n 3.500 jaar terug. Gedurende eeuwen hebben Joden overal ter wereld geleefd met de hoop ooit eens naar het Heilig Land terug te keren en baden ze “Ha Shana haba b’Jerusjalaim, volgend jaar in Jeruzalem”

De burgemeester wenste Groot-Brittannië voorts succes met de Olympische Spelen. “Achteraf zijn jullie welkom om Tel Aviv te bezoeken en te genieten van zijn stranden en zijn toeristische attracties”, sprak Huldaï, om fijntjes te besluiten: “Jullie zijn ook uitgenodigd om nadien de historische en religieuze plaatsen te bezoeken in de hoofdstad van Israël: Jeruzalem.”