Mitt Romney: “Jeruzalem is hoofdstad van Israël”, Palestijnen verbolgen

Romney ontmoet Netanyahu
Romney ontmoet Netanyahu

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney, uitdager van huidig president Barack Obama voor de presidentsverkiezingen van 6 november, bracht vorig weekend een niet onopgemerkt bezoek aan Israël.

De kandidaat voor de Repulikeinen landde zaterdagavond in Israël. Op zondag had hij een ontmoeting met President Shimon Peres en met zijn “oude vriend” – eerste minister Benjamin Netanyahu. De twee werkten samen op de prestigieuze Boston Consulting Group.

Aan Palestijnse zijde ontmoette hij de Palestijnse Autoriteit, Salam Fayyad. Hij had geen ontmoeting met president Abbas en tijdens een toespraak van 15 minuten op zondag, in een park met uitzicht op de Oude Stad, vermeldde hij de Palestijnen niet een keer.

Het bezoek kadert in een poging om de Amerikanen aan te tonen dat hij als staatsman complexe buitenlandse vraagstukken aankan en dient eveneens om Joodse en conservatieve christelijke kiezers in Amerika van zijn onvoorwaardelijke steun aan Israël te overtuigen.

Al van de eerste dag van zijn campagne is Romney behoorlijk scherp in zijn kritiek op de buitenlandse politiek van huidig president Obama inzake Israël en Iran. “Hij behandelt Israël zoals zo vele Europese landen: met achterdocht, wantrouwen en het idee dat Israël op een of andere manier fout bezig is,” zo zei hij vorig jaar.

Advertentie

Uitspraken als deze raken bij sommige Israëli’s een gevoelige snaar, zeker bij diegenen die zoals Netanyahu niet altijd een opperbeste verstandhouding met Obama hebben.

In maart beloofde Romney nog: “Als president zal mijn eerste buitenlandse reis niet naar Kaïro, Riad of Ankara zijn. Het wordt Jeruzalem.”

Romney bezocht nu reeds Jeruzalem. Met een zwart keppeltje op, bracht hij een twintig minuten durend bezoek aan de Klaagmuur en stak, net zoals Obama in 2008 een gebedsbriefje in de voegen van de Muur. Tijdens zijn toespraak op zondag noemde hij Jeruzalem de hoofdstad van Israël. Dit viel duidelijk in slechte aard bij de Palestijnen. Saeb Erekat, een officieel vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit en mede-onderhandelaar van de Oslo-akkoorden van 1993 noemde de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël “onaanvaardbaar”.

Aan Associated Press zei hij dreigend: “De Verenigde Staten hebben alles wel beschouwd belangen in deze regio. In 57 Arabische en moslimlanden heeft het ambassades. Ik hoop dat ze met dergelijke verontrustende uitspraken, die het extremisme in de regio kunnen versterken, niet alles in de weegschaal leggen.”