Leider van nazipartij in Peru wil Joden weg uit zijn land

Lima, Peru – Holocaustontkenner en neonazi Martin Quispe Mayta, leider van de Andes-Peruviaanse nationaal-socialistische beweging roept op om de 5.000 Joden van Peru uit te wijzen. Peru telt zo’n dertig miljoen inwoners.

De Guardian schrijft dat de 38-jarige Mayta de Joden de schuld geeft voor zijn armoedige jeugd omdat Joden nu eenmaal de wereldeconomie controleren. Inspiratie vindt hij in het boek The international Jew van Henry Ford en in het al even schabouwelijke Mein Kampf van Adolf Hitler. Hij heeft ook zelf verschillende antisemitische samenzweringstheorieën bedacht, zoals: een kleine groep moordzuchtige Joden heeft miljoenen oorspronkelijke Peruvianen vermoord omwille van hun goud.

De uiterst rechtse groep van Mayta heeft nog niet genoeg handtekeningen verzameld om als  politieke partij te worden erkend, maar zijn onverholen bewondering voor Hitler doet de alarmklok luiden. Het hoofdkwartier van de partij is versierd met afbeeldingen van Hitler en vlaggen in rood, wit en zwart met op swastika lijkende symbolen. Een exemplaar van Mein Kampf ligt prominent uitgestald.

De Jewish Association of Peru heeft in een verklaring het “openlijk uiten van antisemitisch racisme” sterk veroordeeld en roept de overheid op om de nodige maatregelen te nemen om dit aanzetten tot raciale en religieuze haat te stoppen.