Prominenten wensen gemeenschap een voorspoedig Joods Nieuwjaar toe

Naar jaarlijkse gewoonte wensen de politieke kopstukken van ons land de Joodse Gemeenschap een gelukkig Joods Nieuwjaar toe.

Joods Actueel ontving onderstaande nieuwjaarswens van premier Elio Di Rupo

Op de vooravond van Rosh Hashana wens ik u alle geluk toe. Ik hoop dat deze periode van vrede en samenhorigheid u de gelegenheid zal geven om tijd te nemen voor uzelf en voor de personen die u na aan het hart liggen. Ondanks onze open en tolerante samenleving zijn xenofobie en racistische vooroordelen in opmars. Ook de Belgische joden worden regelmatig geconfronteerd met antisemitisme en maken zich zorgen.

Ik verzeker u dat de overheid uw veiligheid steeds zal blijven garanderen en de strijd tegen deze ontoelaatbare fenomenen verder zal zetten. Samen moeten we meer dan ooit broederschap, verdraagzaamheid en vrijheid hoog in het vaandel dragen. Deze waarden zijn de beste garantie op een samenleving waarin iedereen het recht heeft zichzelf te zijn en zonder angst te gaan en staan waar zij of hij wil.

Advertentie

Naast mijn wensen van vrede wil ik u hier ook verzekeren dat ik vastberaden ben deze basisprincipes te garanderen. Gelukkig nieuwjaar!

Elio Di Rupo
Eerste Minister

Vlaams minister-president Kris Peeters, de burgemeesters van Antwerpen, Brussel en Gent en de partijvoorzitters van alle democratische politieke fracties in Vlaanderen hebben eveneens hun nieuwjaarswensen aan onze redactie overgemaakt.  Uiteraard werden deze allen opgenomen in de speciale nieuwjaarseditie van Joods Actueel die sinds vorige donderdag verkrijgbaar is.

Zoals alle Joodse feesten begint ook het Rosj Hasjana feest in de vooravond. Daarmee bereikt de Joodse kalender maandagavond het jaar 5573. In de namiddag van de eerste dag van Rosj Hasjana wandelen vele Joden langs het water en zeggen dan een speciaal gebed op, Tasjlich geheten. Als zij hun gebed beëindigd hebben, werpen zij symbolisch hun zonden in het water.