Israëlische Noa op 3 oktober samen met Brusselse Sarina op podium van Ancienne Belgique

Geboren in Israël, maar met banden in Jemen én New York zingt Noa, een opvallende ranke en vooral muzikale verschijning,  volgende maand in ons land. Aanleiding voor haar concert op 3 oktober in de Brusselse AB  is ondermeer de voorstelling van haar  nieuwste internationale cd  ‘Classic Noa’. Tijdens het optreden zal ook de Brusselse Sarina aantreden.

Noa heet voluit Achinoam Nini. Ze zingt vooral fantastisch in het Hebreeuws of het Engels maar de liedjes kunnen ook Napolitaans of Jemenitisch klinken. Schoonheid primeert altijd voor deze Israëlische artieste, dat was steeds het geval ook bij de projecten waarbij ze samenwerkte met wereldsterren of grote orkesten. Ook nu weer, want eigenlijk heet dit programma: Noa with Gil Dor and the Solis String Quartet and special guest Mira Awad and Sarina.

De jonge Brusselse artieste Sarina, voluit Sarina Cohen, is trouwens voor Joods Actueellezers geen onbekende sinds het tijdschrijft in maart 2011 een uitgebreid interview met haar publiceerde. Het inmiddels zeventienjarige Joods meisje kwam vorig jaar in het nieuws toen ze deelnam aan de preselecties die de RTBF organiseerde voor het Eurovisie songfestival. Ze kwam daarbij als tweede uit de bus. Een eerder artikel over deze deelname  kan je hier lezen.

De Israëlische TV-zender Arutz 10 zond een documentaire uit over aan de jonge Brusselse zangeres en regelde tijdens de uitzending een ontmoeting met de Israëlische wereldster Noa. De warmte en de waardering van beide dames voor elkaar tijdens deze magische muzikale ontmoeting ontging geen enkele kijker en resulteert dus nu in een gezamelijke song op het podium van de AB. Ook Mira Awad komt voor het voetlicht tijdens dit AB-concert. De meeste Europeanen kennen Noa wellicht van haar opmerkelijke passage met de Palestijnse Mira Awad tijdens het Euro Songfestival van 2009.

Advertentie

Tegen Joods Actueel zei Sarina: “Noa had al eerder tijdens onze ontmoeting in Israël  laten weten dat ze samen met mij op het podium wou toen ik hoorde dat ze in de AB kwam optreden heeft ze onmiddellijk me gevraagd om één van mijn nummers samen te zingen. Ook al was dat niet zo vanzelfsprekend want ze had Mira Awad reeds als specil guest op het programma staan” aldus de jonge artieste die in haar nopjes is met het voorstel.

Noa zingt niet alleen maar speelt gitaar en piano en is een fantastische percussioniste. Steevast kan deze grote dame uit de Israëlische muziekscène rekenen op de inbreng van haar vaste muzikale partner Gil Dor. Al ligt de productie van haar cd’s ook al eens in handen van een Pat Metheny of Rupert Hine. Zij deelde al het podium met Bobby McFerrin, Esther Ofarim, Stevie Wonder, Sting, Dalares, Santana, Maurane, Sheryl Crow… Tot en met Bill Clinton en de paus! Haar versie van ‘Ave Maria’ was een hemelse hit. En zo mogelijk nog frappanter is haar fraaie bijdrage aan de soundtrack van die hartverscheurende succesfilm La Vita è Bella: ‘Beautiful That Way’.