Vandalen ontheiligen Joodse graven in Ukkel

Een joodse begraafplaats (archief)
Een joodse begraafplaats (archief)

Op de Joodse begraafplaats van Dieweg in Ukkel werden graven ontheiligd en gevandaliseerd, dat schrijft het persagentschap Belga. De feiten werden ontdekt door een man die vorige week een bezoek bracht aan het graf van één van zijn overleden familieleden en daarbij op de grafschendingen uitkwam.

Niet alleen waren de grafstenen beschadigd maar werden er vier kisten uit een grafkelder getrokken, aldus de berichten. Er zouden zelfs beenderen verspreid liggen in de onmiddelijke omgeving. Omdat het om zeer oude verweerde graven gaat is het moeilijk te achterhalen welke personen er begraven liggen.

De politie van Brussel Zone-Oost tast voorlopig in het duister over de mogelijke daders van de mogelijk antisemitisch geïnspireerde schendingen. Er werd klacht tegen onbekenden neergelegd wegens diefstal en grafschending. “Mogelijk zijn de feiten al enkele weken eerder gebeurd”, aldus de politie die een onderzoek opende en zegt dat de begraafplaats voor het laatst in 2011 gevisiteerd werd voor een jaarlijkse controle.

Eerder dit jaar werden Joodse graven geschonden in Polen, de VS, Canada, Hongarije, Frankrijk, Duitsland, en Libië, in de meeste gevallen werden daarbij ook antisemitische leuzen en of hakenkruizen aangebracht, daarvan zou in Ukkel geen sprake zijn.

In 1877 werd de Joodse begraafplaats van Sint-Gillis buiten gebruik gesteld en de Joodse gemeenschap van Brussel kwam vanaf dan naar de begraafplaats van Dieweg waar de feiten zich nu hebben afgespeeld. Vanaf 1923 geraakte de begraafplaats vol en werd ze sindsdiens niet meer gebruikt.