Boekvoorstelling ‘Vergeten Oorlogskinderen’ op 10 oktober in Goldmuntzcentrum

Woensdag 10 oktober gaat de voorstelling van het boek Vergeten oorlogskinderen van auteur Paul De Keulenaer door. De auteur vertelt daarin het levensverhaal van Regina en Georges Suchowolski-Sluszny, beiden ondergedoken Joodse kinderen.

Het nieuwe werk wordt door de auteur voorgesteld in aanwezigheid van onder meer de voormalige senaatsondervoorzitter Fred Erdman en prof.em. dr. Charles Mahler, voormalig hoofdgeneesheer AZ Middelheim. De voorstelling  vindt plaats in het Goldmuntzcentrum in Antwerpen om halfacht ’s avonds.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog woonden naar schatting 70.000 Joden in België. Tussen 1942 en 1944 zullen velen van hen in 28 konvooien worden getransporteerd vanuit het SS-Sammellager Mecheln (de Dossinkazerne). Maar anderen konden dankzij de hulp van organisaties en privépersonen onderduiken in de clandestiniteit en aan een vreselijk lot ontsnappen.

‘Vergeten oorlogskinderen’ is het verhaal van Regina Sluszny en haar (latere) echtgenoot Georges Suchowolski: twee van die ondergedoken Joodse kinderen die gedurende vele jaren geen aandacht hebben gekregen. Zij hadden het immers overleefd, zij hadden ‘geluk’ gehad in vergelijking met diegenen die omkwamen in de concentratie- en vernietigingskampen.

Advertentie

Het duurde tot 1991, met de oprichting van de First International Gathering of Children Hidden During World War II in New York, dat de vergeten kinderen van toen langzamerhand een stem en een gezicht kregen en er een publiek forum ontstond dat een begin mogelijk maakte bij de verwerking van de trauma’s. Ook Regina en Georges hebben er vele jaren van moeizaam zwijgen en pijnlijk verwerken over gedaan vooraleer met hun verhaal naar buiten te komen en om (eindelijk) op zoek te gaan naar een verloren identiteit.
Vergeten oorlogskinderen is de neerslag van talrijke ontmoetingen, gesprekken en reflecties, van een dialoog met de auteur die zich met veel empathie heeft verdiept in een verleden dat zijn geheimen soms moeilijk prijsgaf.

Paul De Keulenaer is leerkracht op rust (GO! – Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap). Hij is momenteel docent aan de Europese school Brussel II en beheerder van de Stichting Auschwitz / Auschwitz in Gedachtenis Brussel. Hij publiceerde eerder o.m. ‘Regine Beer. KZ A 5148’ en ‘Regine Beer. Mijn leven als KZ A 5148’. Hij werkte ook mee aan publicaties zoals ‘De laatste getuigen uit concentratie-en vernietigingskampen (ASP, 2010)’.