Vredesfestival op Antwerpse Groenplaats in het gedrang

Shalomfestival in 2011
Het Shalomfestival in 2011

Het tweede jaarlijkse ‘Vredesfestival Shalom’ in het teken van Israël gaat dit jaar mogelijk niet door. De organisatie is het resultaat van een samenwerking tussen de Koinonia, de Antwerpse B’nai Brith loge Mala Zimetbaum, de Belgische Coalitie voor Israël en Christenen voor Israël.

Alles was in kannen en kruiken om, na het groot succes van vorig jaar, de Antwerpse Groenplaats op 21 oktober opnieuw om te toveren tot een unieke happening met Israëlische folklore, gerechten, muziek en dans. Maar zo’n 10 dagen geleden kreeg de organisatie plots te horen dat er “een dubbele boeking” was waardoor de Groenplaats op die dag niet meer vrij zou zijn.

‘Kerk onder Stroom’ organiseert op diezelfde zondag namelijk haar jubileumproject rond (4)50 jaar bisdom Antwerpen. En ook al liggen de hoofdactiviteiten hiervan niet op de Groenplaats (wel voor de kathedraal en een slothappening op het plein voor de Bourlaschouwburg), toch wil het bisdom die dag liever geen inmenging van een andere vereniging in dezelfde buurt.

“Dit komt zeer hard aan”, aldus organisatrice van het Vredesfestival, Katia Van de Broeck. “Wij kregen de toestemming reeds op 30 juli door de verantwoordelijke diensten en op basis daarvan hebben wij ons artistieke programma uitgewerkt, de planning van het evenement opgemaakt, vrijwilligers gezocht, vluchten gereserveerd voor artiesten uit het buitenland en uitgebreid overleg gepleegd met alle meewerkende organisaties.”

Advertentie

Bij de dienst evenementen van de Stad geven ze de fout toe: “Wij hebben meer dan 2.200 evenementen per jaar en er was in dit geval spijtig genoeg een dubbele boeking. Wij erkennen onze fout hierin en bieden daarvoor onze excuses aan”, luidt het.

Maar de organisatie van het Vredesfestival neemt hier geen genoegen mee:

“Ondanks het feit dat de afgevaardigden van de stad zeiden dat ze de ‘volledige verantwoordelijkheid’ voor deze vergissing op zich nemen, werden alle gevolgen van die vergissing volledig op ons afgewenteld. Wij vragen daarom aan de burgemeester en zijn college om een consequent antwoord op onze aanvraag te geven om het Vredesfestival toch te laten doorgaan op de Groenplaats op 21 oktober, in overeenstemming met hun publieke uitspraken naar de Joodse gemeenschap toe.”

Schepen Heylen wil bemiddelen
Schepen Heylen wil bemiddelen

Schepen van erediensten Philip Heylen (Stadslijst – CD&V), een jarenlange trouwe vriend van de Joodse gemeenschap, heeft reeds aangeboden om in deze zaak te bemiddelen:

“De stad heeft voorgesteld om een andere locatie ter beschikking te stellen zoals het Steenplein aan de Schelde, een prachtige locatie waar wij vorig jaar nog onze schaatspiste hadden opgesteld in de winter. Een andere mogelijkheid is om het evenement een week eerder of een week later te programmeren. En ten slotte ben ik ook bereid, indien men mij dat vraagt, om te bemiddelen tussen de organisatoren en het bisdom Antwerpen, om te zien of zij zich toch niet kunnen schikken met de plannen van het Vredesfestival op de Groenplaats”.

Wordt vervolgd…