Egyptische TV-gast: “Assad is een Jood”

De familie van de Syrische dictator Bashar Al-Assad is van Iraans-Joodse afkomst, zo beweerde althans een islamitische ‘deskundige’ in een interview op een Egyptische TV-zender.

Het betreft hetzelfde TV-station dat eerder als eerste de Arabische gedubde anti-islamfilm uitzond.

De Syrische president, die de afgelopen 18 maanden duizenden van zijn eigen onderdanen heeft afgeslacht in een vuile burgeroorlog is “de nakomeling van een geslacht dat terug gaat op Suliman al-Wahash die in de jaren 1860-70 uit Ispahan in Iran naar Syrië verhuisde”, aldus een Egyptisch socioloog in een interview op de Egyptische Al-Naszender.

Documenten tonen “dat dit een Joodse familie was,” aldus de geïnterviewde in een fragment dat afgelopen donderdag door het Israëlische Channel 10 werd overgenomen. In de Arabische wereld is dat zowat het ergste verwijt dat iemand te horen kan krijgen.

Advertentie

Dat Bashar al jarenlang de strijd van zijn vader verderzet tegen Israël, en dat hij in het verleden de Joden nog verweet Jezus te hebben gedood en de profeet Mohammed te hebben willen vermoorden – is de socioloog blijkbaar vergeten.

In werkelijkheid, behoort de familie Assad tot de minderheid van de Alwaïeten en komen ze uit Qardaha in het noordwesten van Syrië. Het zijn afstammelingen van ene Ali Suleyman die in de jaren 1920 zijn familienaam veranderde in Assad ofte “leeuw”.

Het Israëlische TV-station stelde vast dat critici van Bashar Assad in het verleden al beweerden dat hij er een Joodse minnares op na houdt en dat een van zijn dochters gehuwd is met een Jood.

Assad’s vader en presidentiële voorganger Hafez Assad begon meerdere oorlogen tegen Israël en verzette zicht tegen alle Amerikaanse vredesinspanningen. Van zijn kant zei Bashar in 2001 tijdens een bezoek van paus Johannes-Paulus II dat de Joden “de grondslagen van alle religie’s probeerden te vernietigen met dezelfde ingesteldheid waarmee ze Jezus Christus hebben verraden en op dezelfde wijze als ze de profeet Mohammed probeerden te verraden en te doden.” Later beweerde hij dat zijn uitspraken niet antisemitisch waren.

De zender Al Nas was de eerste Arabische zender die het uitgebreide fragment van de anti-Islamfilm “Innocence of Muslims” uitzond met Arabische geluidsband, waardoor ze een sleutelrol speelde in het onstaan van het nog steeds voortdurende protest tegen de film.

De Egyptische zender wordt vermoedelijk gefinancierd door de regering van Saoedië-Arabië en onderhoudt banden met de conservatieve Salafistische moslimbeweging.