Straatnaam in Begijnendijk voor professor Charles Mahler

Bij de vaststelling van de naam van openbare wegen en pleinen wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. Dat is ook het geval in het Vlaams-Brabantse Begijnendijk waar de gemeenteraad groen licht gaf voor een straat genoemd naar de vermaarde professor Charles Mahler. Hij verbleef er tijdens de oorlog bij een onderduikfamilie.

Professor Mahler

Dr. Mahler was een actief lid van de Joodse gemeenschap en zetelde o.a. in het bestuur van het Forum der Joodse Organisaties. Hij was hoofdgeneesheer van het UZ in Antwerpen en werd omwille van zijn uitzonderlijke prestaties als internist en als leidinggevende door collega artsen omschreven als de ‘Mozart onder de geneesheren’. Hij overleed op 76-jarige leeftijd in juli 2013.

In 2012 ging Charles Mahler terug naar zijn onderduikadres en ontmoette hij Paula Steurs, één van de dochters van het gezin waar hij met zijn familie een tijd inwoonde. Mahler vond het belangrijk om persoonlijk aan jonge mensen te vertellen wat het moorddadige naziregime aanrichtte. Daarom ging hij spreken in de middelbare school in Begijnendijk waar hij voor de leerlingen getuigde over zijn lotgevallen. “Omdat ik in Begijnendijk mocht onderduiken, ben ik blij dat ik aan studenten uit deze gemeente mijn verhaal mag brengen”, zei hij toen tegen de directie van de school.

In gesprek met Joods Actueel zei Tina Allard, woordvoerder van de gemeente dat de leden van de gemeentelijke cultuurraad de naam ‘Professor Charles Mahlerstraat’ voorstelden als eerbetoon aan de man. “De straat is gelegen in een nieuwe, kleine wijk met slechts twee straten. De andere straat is vernoemd naar de familie Steurs, die de Mahlers uit de handen van de nazi’s wisten te redden.”