Islamist die granaat gooide naar Joodse winkel doodgeschoten door Franse politie

In Straatsburg heeft de Franse politie een radicale islamist doodgeschoten die verdacht werd van een granaataanval op een Joodse winkel in Parijs, zo’n twee weken geleden.

De verdachte opende het vuur toen de politie hem in zijn appartement kwam arresteren en werd dodelijk gewond toen de agenten terugschoten, verklaarde het Openbaar Ministerie.

Drie agenten liepen lichte verwondingen op toen kogels insloegen op hun kogelwerende kledij.

Over gans Frankrijk werden nog tien andere verdachten bij de anti-terrorisme-actie aangehouden. De arrestaties vonden plaats in Nice, in Cannes, in het zuid-oosten en in de buurt van Parijs.

Advertentie

President François Hollande beklemtoonde “de vastbeslotenheid van de staat om het Franse volk te beschermen tegen alle vormen van terroristische bedreigingen”.

Bij de actie in Straatsburg vond de interventie-eenheid van de politie een zwaar kaliber .357 Magnumrevolver.

De man vuurde verschillende malen en raakte drie agenten, één in de helm en de anderen in de kogelwerende kledij.

De omgekomen terrorist, Jeremy Sidney, was 33 jaar oud en had de Franse nationaliteit. Deze ex-gevangene, veroordeeld voor drugshandel had zich onlangs bekeerd tot de Islam.

De Parijse procureur Françcois Molins omschreef de man als een misdadiger en zei dat vingerafdrukken van hem gevonden waren op de resten van een granaat die op 19 september werd gegooid naar een Joodse koosjere voedingswinkel in Sarcelles, een buitenwijk van Parijs. Bij deze aanslag werd één persoon licht gewond.

Molins wist verder dat de politie een lijst had gevonden met Joodse doelwitten. Hij omschreef de tien gearresteerden als “gewoontemisdadigers die het pad van het radicale Islamitische jihadisme zijn opgegaan”. Drie onder hen waren veroordeeld voor drughandel, diefstal en geweld.

Ook Sidney’s vriendin, die gekleed was in een niqab werd bij de actie gearresteerd.

Advertentie

De procureur van Straatsburg, Patrick Poirret, omschreef haar als “één van de twee religieuze echtgenotes”, 22 jaar oud en moeder van een zes jaar oud meisje en een baby van één maand. Hij verklaarde dat Sidney “vastberaden was, met het verlangen als martelaar te sterven.”