Israëlische luchtmacht haalt onbemand vliegtuig neer


Een onbemand vliegtuig (UAV) is het luchtruim van Israël via de Middellandse zee binnengedrongen maar werd in onbewoond gebied door een F-16 van de Israëlische luchtmacht (IAF) neergehaald. Voorlopig is de herkomst van het vliegtuig onbekend. Vermoed wordt dat de UAV gestuurd was om militaire informatie te verzamelen.

Het vliegtuig dat iets voor 10:00 uur het Israëlisch luchtruim was binnengedrongen vloog in oostelijke richting over verschillende nederzettingen en militaire kampen in de Negevwoestijn, aldus een legerwoordvoerder.

Zodra het onbekende vliegtuig werd waargenomen vertrok een squadron F-16-vliegtuigen vanop de basis van Ramon in de Negev en vloog enige tijd naast de UAV. Omwille van veiligheidsoverwegingen werd besloten het vliegtuig niet onmiddellijk boven bewoond gebied neer te schieten maar te wachten tot het noordelijk onbewoonde deel van de Negev was bereikt.

De hoogste militaire bevelhebber, luitenant-generaal Benny Gantz werd voortdurend op de hoogte gehouden, zei het Israëlische leger (IDF).

Minister van landsverdediging Ehud Barak loofde het snelle en kordate optreden van het IDF en de luchtmacht. “We tillen zwaar aan deze schending van het Israëlische luchtruim en beraden ons over een gepast antwoord”, zei Barak.

Advertentie

Ook premier Benyamin Netanyahu had woorden van lof voor het legeroptreden en stelde: “We zullen onze grenzen op zee, op het land en in de lucht blijven bewaken om onze burgers te beschermen.”

Grondtroepen hebben de brokstukken van het neergeschoten vliegtuig verzameld voor onderzoek.