Zus van Waalse nazi Leon Degrelle verstopte Joden

De zus van Leon Degrelle, hield tijdens WOII in haar woning drie Joodse vrouwen verborgen, terwijl haar broer op Joden joeg en ze genadeloos aan de Duitse misdadigers overleverde. Dat nieuws raakte deze maand bekend in een artikel in ons maandblad.

Leon Degrelle
Leon Degrelle

De Antwerpse godsdienstleraar en historicus Jan Maes bezocht in Israël Hanna Nadel, de inmiddels 86-jarige dame die als zestienjarige aan de nazi’s wist te ontkomen door onder te duiken bij de welstellende familie Cornet in Sint-Genesius Rode.

Maes keerde terug met een bijzonder verhaal waaruit blijkt dat Nadel met haar nichtje en haar moeder hun huis ontvlucht waren na een razzia in Brussel en daarna radeloos door de stad zwierven. Hannah zag een bordje ’huispersoneel gezocht’ aan de villapoort van de familie Cornet. Ze belde aan en ze werden met zijn drieën aangenomen: het meisje en haar nichtje als hulp in het huishouden en haar moeder als kokkin.

Hannah ontdekte na verloop van tijd dat mevrouw Cornet de zus was van niemand minder dan Leon Degrelle, de leider van de rexisten, de beruchte Waalse nazibeweging. Maar toen Degrelle ook op Joden begon te jagen, was dat voor de familie Cornet totaal onaanvaardbaar en zij verzekerden het Joodse drietal dat ze alles in het werk zou stellen om hen te helpen overleven. Ondanks deze belofte bleven het angstige tijden, want de rexisten kwamen nog regelmatig bij de familie over de vloer en moeder Nadel en de twee meisjes verstopten zich dan snel in de kelder.

“Voor een communiefeest maakte mijn moeder gefilte fish klaar die als ‘poisson oriental’ op de menukaart stond, zodat de aanwezige nazihandlangers niet wisten dat ze een Joods gerecht op hun bord kregen”, wist mevrouw Nadel nog tegen Maes te vertellen.

Advertentie

Na de oorlog vertrok Hannah Nadel naar Israël. De Waalse nazikopstukken werden geëxecuteerd, maar Degrelle wist aan zijn straf te ontkomen door naar Spanje te vluchten, waar hij tot aan zijn dood in 1994 nog regelmatig bezoek ontving van leden van het Vlaams Belang, toen nog het Vlaams Blok.