‘Slinger van David’ vult ‘IJzeren Koepel’ aan

Eerder deze week heeft het Israëlisch ministerie van Defensie een video vrijgegeven van een geslaagde test met het gloednieuwe anti-rakettensysteem voor middellange afstandsraketten dat de naam ‘Slinger van David’ meekreeg.

Dit nieuwe systeem met een bereik van 70 tot 200 kilometer vervolledigt samen met de IJzeren Koepel voor korte afstand en het Arrow-systeem voor lange afstand het gamma raketafweer van de staat.

De ‘Slinger van David’, ontwikkeld door de firma’s Raytheon en Rafael Advanced Defense Systems, firma’s die ook al de IJzeren Koepel ontwierpen waarmee in het recente conflict nog honderden raketten werden neergehaald, zal in staat zijn raketten met een springlading van een halve ton neer te halen. Bij de eerste testen haalde de ‘Slinger van David’ een slaagpercentage van meer dan 90 procent, een uitzonderlijk hoog cijfer. De uitgebreide testen vonden plaats op de dag dat Hezbollahleider Nasrallah vanuit zijn ondergrondse schuilplaats dreigde met een rakettenregen op Israël van “Kiryat Shmona tot Eilat”.

Het grote verschil met vorige afweersystemen is dat de raket in volle vlucht nog kan bijgestuurd worden en koerswijzigingen van de vijandige raket kan in rekening nemen. Daarenboven kan het systeem ook overweg met vijandige raketten met een hogere snelheid. Deze twee voordelen maken het systeem uitermate geschikt als verdediging tegen de raketten waar Hezbollah over beschikt, waaronder die met een geleidingssysteem.

hypermodern en multifunctioneel radarsysteem

De minister van Defensie heeft alvast meegedeeld van plan te zijn om 12 afweersystemen te bestellen van zodra die operationeel zijn, vermoedelijk in 2013 en 2014.