Weinig Israëlische slachtoffers: hoe komt dat?

home-front-drill-2-6-09-003
Door een grondige voorbereiding kunnen slachtoffers worden vermeden (foto van een recente oorlogsoefening)

Wijdverspreid leeft ten onrechte het idee dat Israël niet echt bedreigd werd tijdens de voorbije oorlog gezien het geringe aantal Israëlische slachtoffers. “Als Gaza echt een bedreiging vormde”, aldus de redenering “dan zouden er meer slachtoffers zijn gevallen in Israël”.

Maar de waarheid is dat er in Israël uitzonderlijke maatregelen worden en werden genomen om slachtoffers te voorkomen.
– Bij elke raket die uit Gaza wordt gelanceerd luidt een alarmsysteem. Die berekent in welk gebied de raket(ten) zal/ zullen inslaan en daar luidt dan een alarm.
– Elk huis heeft en bij wet veprlichte uitgekiende bom-veilige kamer. Die heeft extra dikke muren en ramen en kan ook gebruikt worden in geval van chemische aanval.
– Scholen werden tijdens de oorlog afgelast zodat kinderen niet de straat op moesten.
– In de steden in Zuid-Israël werden beveiligde bushaltes gebouwd met dikke betonnen muren. Wie op straat is als het alarm afgaat kan daar schuilen.
– Een anti-raketsysteem werd op poten gezet om raketten in de lucht te onderscheppen.
– Om de veiligheid van de burgers te verzekeren werden ook tientallen militaire instructeurs naar winkelcentra, scholen en verpleeginstellingen getrokken om uit te leggen wat je moet doen bij een raketaanval.
– Er wordt vaak getraind en herhaald wat te doen bij aanvallen met slachtoffers, zo kunnen slachtoffers snel van onder het puin worden gehaald en staan medische teams paraat om de eerste hulp te geven.
– Via SMS en smart-phone apps krijgen burgers ook te horen wanneer een raket in hun buurt kan belanden.

Dat er al bij al weinig Israëli’s gewond raakten bij de recente escalatie van het conflict heeft niets te maken met humanitaire gebaren van de terroristengroepen en ook niet omdat de raketten niet bedreigend zouden zijn. Het heeft alles te maken met de goede voorbereiding en uitzonderlijke maatregelen die Israël neemt om zijn burgers te beschermen. Hamas daarentegen spendeert geld alleen aan wapens, niet aan defensie.

Het Iron Dome System: een mijlpaal in actieve defensie.

Advertentie

Het Iron Dome System heeft sinds het in gebruik werd genomen zijn uitzonderlijke nut bewezen om raketaanvallen af te slaan. Het doel: raketten vernielen die op het punt staan een bevolkt gebied te treffen. Vaak belanden raketten in open gebieden en vormen ze weinig bedreiging, maar vele anderen slaan in in dorpen en steden. Het zijn net deze raketten die door het Iron Dome System worden geviseerd door het traject van het projectiel te berekenen en het onheilstuig uit te schakelen voor het schade kan aanrichten. Het Iron Dome System heeft sinds het begin van de operatie al 340 raketten die een directe bedreiging vormden voor de bevolking uitgeschakeld. In meer dan 80 percent is het systeem succesvol. Een uitstekend voorbeeld van vernieuwende actieve defensie.

Preventieve aanvallen op terroristen en wapenfabrieken in Gaza:

Het is een beproefde tactiek van de Israëlische luchtmacht (IAF) om terroristische aanvallen te dwarsbomen door de lanceerplaats onder vuur te nemen terwijl terroristen nog bezig zijn met het lanceren van raketten. Het is belangrijk om absolute zekerheid te hebbn dat het om een terroristische activiteit gaat die bedoeld is om Israël te treffen. Bij de minste twijfel wordt de aanval, zelfs op het allerlaatste moment afgebroken, zoals in volgend filmpje te zien is.