Jongeren met verstandelijke beperkingen krijgen hun eigen plaats in het Israëlische leger [ontroerende video]

In Israël moeten alle jongeren vanaf hun 18de naar het leger. Maar wat met jongeren die een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben?

De organisatie ‘een helpende hand voor een bijzonder kind’ (Yad La’Yeled Hame’yuchad) heeft in samenwerking met het IDF een bijzonder project opgezet waarbij ook zij volwaardig, maar op een aangepaste manier, hun legerdienst kunnen vervullen indien ze dat wensen.

Defensieminister Moshe Ya’alon is alvast enthousiast: “Een uitstekend initiatief, zowel inzake nationale veiligheid als op sociaal en opvoedkundig vlak”, liet hij zich ontvallen tijdens een bezoek aan de legerbasis van deze eenheid.

“Het project leidt tot een betere integratie in de samenleving, in de plaatselijke gemeenschap en op de werkvloer”, voegt rabbi Meni Belinitzki, directeur van Yad La’Yeled Hame’yuchad er aan toe.

Spannend is het voor de jongeren alvast. Ze krijgen een week lang hun militaire basistraining en dat is voor velen de eerste keer dat ze buiten hun vertrouwde omgeving, in een militaire basis overnachten.

Advertentie

Een serieuze marstocht, de Israel Trek, staat eveneens op het programma. Maar de vreugde en de trots na deze inspanning is navenant, als deze bijzondere jongeren van de leidende officier hun baret in ontvangst nemen.

“Het project is een zegen, een echt geschenk voor deze kinderen. Het geeft hen het gevoel gelijkwaardig te zijn”, zegt een trotse moeder, Ravit Ashkenazi.