Joodse schone uit Vlaanderen achter Israëlische wetgeving gezonde modellen op de catwalk

fff
Een Israëlisch model tijdens de recente ‘Fashion Week’ in Israël. (Foto: Flash 90)

Een Israëlische wet die sinds vorig jaar aan graatmagere modellen de toegang tot de catwalk ontzegt kreeg niet alleen aandacht in de modewereld maar ook van de reguliere pers wereldwijd. De krant De Standaard publiceerde deze week een artikel over een Vlaamse schone van Joodse afkomst , Margaux Stelman (21), die de grote promotor achter de nieuwe wet blijkt te zijn.

De jonge Stelman, die in Tel Aviv communicatiewetenschappen studeert, was bijzonder gemotiveerd om de Israëlische parlementsleden te overtuigen om vaart te zetten achter een dergelijke regelgeving omdat haar zus Aline, een amateurmodel, op 42-jarige leeftijd haar strijd tegen anorexia verloor. Margaux poseert ook regelmatig voor een modebrueau en zegt: “Ik hoop dat andere landen het Israëlische verbod overnemen, dan is de dood van mijn zus tenminste niet voor niets geweest”.

De Knesset, het Israëlische parlement, keurde de wet goed in maart 2012. Niet alleen mogen graatmagere modellen niet meer deelnemen aan een modedefilé maar ook  adverteerders mogen niet langer in hun publiciteitscampagnes anorexia-achtige modellen opvoeren en als hun fotomateriaal met fotosoftware werd bijgewerkt dient dat expliciet bij de advertentie vermeld te worden.

Om te werken als model dienen jonge dames in Israël sindsdien een verklaring af te leveren waaruit blijkt dat hun BMI (Body Mass Index) niet onder 18.5 is. Ze moeten daarmee aantonen niet ondervoed te zijn en volgens hun lengte ook over een normaal, lees gezond, gewicht te beschikken.

Lees hier het artikel in De Standaard