Joodse passanten helpen mee boef in bedwang houden

pinny-dief-lang dief-spar
Enkele Joodse passanten hielpen op zaterdagavond om een winkeldief, die net 600 euro uit de winkelkassa van de Spar aan de Lange Leemstraat had gestolen, in bedwang te houden tot de politie kwam. Die laatste liet wel meer dan een half uur op zich wachten.

Het was net voor 19 uur toen de gebedsgangers van de chassidische Skversynagoge na de sabbat huiswaarts keerden. Plots hoorden ze geschreeuw en zagen ze een man in Sparuniform een man tegen de grond gooien.

Al snel werd duidelijk dat het ging om een winkeldief die gevat werd. Maar de dief ging als een wildeman te keer en probeerde zich los te wrikken. “Ik dacht geen seconde na en nam mijn burgerplicht op”, vertelt Pinny Schmelczer tegen Joods Actueel. “Ik sprong mee op de boef om hem in bedwang te houden. Dat ik mijn sabbatskostuum en bonthoed aan had maakte voor mij echt geen verschil, dit soort onrecht en diefstal moeten we uit de wereld helpen”.

Politie laat op zich wachten
De winkelbediende was meer dan blij met de hulp, omdat de boef, zich niet wilde overgeven. Om vijf minuten voor zeven werd de politie gebeld door de andere winkelbedienden. Dit gebeurde nogmaals om vijf  na zeven. “Ik heb zelfs nog twee keer gebeld”, aldus Schmelczer “een keer om tien na zeven  en nog eens om kwart na zeven. Steeds weer hoorde ik dat ze bezig waren met andere taken uit te voeren en wel zouden passeren”.

Het werd zo erg dat de menigte de man zijn handen bijeen vond met een plactic kabelbindertje, dat je normaal gebruikt om elektrische kabels bij elkaar te houden. “We hadden echt geen andere keuze, het was dat of de man laten lopen, het is toch absurd dat de politie niet meteen op zo’n dringende oproep afkomt”. Iets later arriveerde dan uiteindelijk de politie.

Advertentie

De woordvoerder van de politie bevestigt dat de agenten pas 20 minuten na de eerste oproep ter plaatse waren maar wijt dat aan een verkeersongeval dat op hetzelfde ogenblik was gebeurd en de sneeuwval op de weg. Ook het feit dat bij de eerst oproep gezegd werd dat de dief onder bedwang was maakte dat deze interventie een code niveau 2 kreeg en niet als dringende interventie werd gezien.

Woord van dank
De zaakvoerder van de Sparvestiging bevestigde het hele verhaal aan Joods Actueel. “Wij zijn dan ook uitermate tevreden met de hulp die wij kregen van de Joodse mensen in de buurt. Ik heb dat ook specifiek meegegeven aan de directie van de keten. Wij appreciëren dit ten zeerste. Deze mensen hielpen niet alleen om de dief in bedwang te houden maar ze verzamelden ook de bankbiljetten die de boef had weggegooid en wilden zeker zijn dat wij al het geld terug hadden.”