Zondag hulde aan ridder Natan Ramet (1925-2012) in Kazerne Dossin

Ramet (Copy) Op zondag 27 januari zal in het nieuwe Holocaustmuseum te Mechelen een herdenkingsplechtigheid plaatsvinden die een eerbetoon is aan de vorig jaar overleden ridder Natan Ramet, bezieler van het museum.

De 27ste januari is een symbolische datum omdat het ook de Europese dag voor de herdenking van de bevrijding van Auschwitz is en Ramet één van de weinige Belgische Joden was die het kamp overleefde. Hij kwam op 18-jarige leeftijd in de handen van de nazi’s en werd daarna uit ons land gedeporteerd.

De hulde vindt plaats in het gebouw van de Kazerne Dossin. Verschillende sprekers zullen het leven van Natan Ramet evoceren: zijn familieleven, zijn omgang met zijn vrienden, zijn onvermoeibare inzet voor het Joods Museum van Deportatie en Verzet en zijn doorzettingsvermogen om het nieuwe museum te realiseren. Daarnaast zal ook een vertegenwoordiger van de Antwerpse diamantsector, waar Ramet professioneel actief was, een beeld schetsen van deze uitzonderlijke man. Met een korte videoprojectie geeft Steven Gaertner, kleinzoon van Ramet, een beeldoverzicht van het leven en werk van zijn grootvader.

Voor de muzikale omlijsting tekenen Russ Merwich, een Zuid-Afrikaanse jazz- en klezmermuzikant en het koor van de Shomre Hadas, de Israëlitische Gemeente van Antwerpen.

Tijdens de plechtigheid wordt de naam van de markante Natan Ramet aan het auditorium van het museum Kazerne Dossin gegeven. Op het einde van de plechtigheid wordt een receptie aangeboden.

Praktische informatie
Aanvang plechtigheid: 14.00 uur ‒ Einde voorzien: 17.00 uur. Locatie: in het gebouw van Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 ‒ Iedereen is welkom op dit eerbetoon maar dient voorafgaand zijn/haar aanwezigheid en het aantal deelnemers per e-mail te bevestigen aan info@kazernedossin.eu of telefonisch op 015 290 660.