‘Joods Huis’ wil Westers weekeinde in Israël

Bennett

Een veralgemeende vrije zondag zou wel eens de toetredingseis van de partij van Naftali Bennett kunnen worden in een nieuwe regering.

Verwacht wordt dat rechtse de partij ‘Joods Huis’ minstens een sterk engagement zal eisen om in Israël de Westerse versie van het weekend in te voeren. Zonder dit engagement geen deelname aan de coalitie, viel vandaag te horen.

Het voorstel zou betekenen dat de zondag een volledige vrije dag wordt en vrijdag een halve werkdag. Van maandag tot en met donderdag zou dan weer langer gewerkt worden en langer school worden gelopen, aldus de krant Yedioth Ahronoth. Momenteel is in Israël de zondag de eerste dag van de werk- en schoolweek. Studenten gaan zes dagen per week naar school, waaronder ook de vrijdag, ook al hebben veel mensen dan vrijaf. Zaterdag blijft uiteraard een rustdag.

Vertegenwoordigers van ‘Joods Huis’ zeiden dat de vraag een “sociaal initiatief” is dat vooral ten goede zou komen van gelovige families die de sabbat houden. Met de zondag als extra rustdag kunnen ze dan familiale activiteiten ondernemen die op sabbat niet kunnen, zoals het bezoeken van musea of het maken van uitstapjes. Daarenboven zal zo’n initiatief er ook toe leiden dat de schooldagen langer worden waardoor meer vrouwen werk kunnen zoeken. Anders zijn ze de halve namiddag bezig met hun kroost.

Advertentie

Momenteel stopt een schooldag in Israël vroeger dan in andere geïndustrialiseerde landen, waardoor vele ouders zich verplicht zien te betalen voor naschoolse opvangprogramma’s totdat hun werkdag er op zit. Maar omdat studenten ook op vrijdag school lopen is het totaal aantal onderwijsuren in Israël vergelijkbaar met andere landen.

Een lang weekend, Westerse stijl, werd vroeger al in Israël voorgesteld, het laatst nog in 2011, toen eerste minister Benjanmin Netanyahu een rapport beval over de sociale en economische gevolgen van zo’n lang weekend.

Zondag blijft voorlopig een werkdag en daarom gaan de coalitieonderhandelingen vandaag van start.

Netanyahu kreeg van president Shimon Peres zaterdagavond nog een dringende verzoek om zo snel mogelijk de negentiende Knesset samen te stellen. Netanyahu krijgt 28 dagen om een meerderheidscoalitie in het zadel te krijgen. Lukt dit niet dan dreigen nieuwe verkiezingen.