Opnieuw terreuraanslag verijdeld bij checkpoint in Westbank

checkpoint Tapuach
Tapuach Checkpoint

Soldaten van de grenspost Tapuach in Samaria op de Westelijke Jordaanoever hebben een Palestijn gearresteerd die een aanslag wilde plegen in Israël.

Volgens anti-Israëlactivisten moeten deze checkpoints verdwijnen.

De terrorist naderde vorige woensdag 6 maart de controlepost toen de grenssoldaten bemerkten dat hij zich bijzonder zenuwachtig gedroeg. Op 40 meter afstand lieten ze hem halt houden. Bovendien viel de grote draagtas op waardoor de grenssoldaten – terecht zo zou blijken – vermoedden dat hij mogelijks een bom bij zich had.

De militairen geboden hem ter plaatse te blijven en zich uit te kleden. Hierbij werd ook nog eens duidelijk dat hij een verboden mes bij zich had.
Na zijn arrestatie verklaarde de terrorist bij zijn eerste ondervraging dat hij de bom zelf had gefabriceerd. De ontsteking zou gebeuren met een signaal van zijn GSM. Bijna vanzelfsprekend had hij een burgerdoel voor ogen: restaurant, autobus, café, winkelcentrum,…

Vorige maand werden aan dezelfde checkpoint van Tapuach twee andere terroristen aangehouden. De ene had acht bommen in zijn wagen verstopt, de andere werd aangehouden nadat hij korte tijd ervoor een Israëlisch burger had neergestoken.

Advertentie

In België zijn pro-Palestijnse groeperingen fel gekant tegen Israëlische controleposten. Volgens hen moet er een vrije toegang zijn tot de centra waar Israëlische burgers wonen.