89- jarige president Shimon Peres werkt onverdroten drukke agenda af [video]

Ondanks zijn 89-jarige leeftijd werkt het Israëlische staatshoofd onverdroten zijn geplande agenda af. Gisteren ontmoette president Shimon Peres de secretaris-generaal van de NATO, generaal Anders Fogh Rasmussen, beiden bespraken het aandeel van de NATO en Israël voor het bereiken van een stabiele vrede in de Midden-Oostenregio. Beide leiders richtten na afloop van hun gesprekken een meedeling aan het adres van de verzamelde pers. “De NATO is een humane organisatie die een eind kan maken aan de terreur. Terreur is het grootste obstakel voor vrede” aldus president Peres.

Eerder was de president ook te gast bij het Europese Commissie, bij premier Elio di Rupo en bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders waar hij ook kroonprins Filip ontmoette tijdens de uitreiking van onderscheidingen aan moedige landgenoten die Joden wisten te redden tijdens WOII.

Bij de EU-leiders drong Peres er sterk op aan om Hezbollah in navolging van de Verenigde Staten zo snel mogelijk op de lijst van terreurorganisaties te plaatsen.

Peres schittert in debat met ULB-rector

Advertentie

Maandagavond 5 maart maakte Israëlisch president Peres zijn opwachting in de Koninklijke Academie waar hij een publiek ontmoette bestaande uit 350 gasten van de Belgische Joodse koepelverenigingen, het Forum der Joodse Organisaties en het CCOJB. Ook tal van hoge functionarissen, ambassadeurs en ministers waren present.

Didier Viviers, de rector van de ULB mocht de president enkele vragen stellen. Die hield zich echter niet aan de afspraken en gaf eerder een kritische rede aan het adres van Peres in plaats van een vraag te stellen.

Maar voor de 89-jarige ‘politicus voor het leven’ vormde dat geen enkel probleem. In een klaar en duidelijke uiteenzetting maakte president Peres de complexiteit van de situatie voor de buitenstaander bijzonder duidelijk en hij kruidde daarbij zijn betoog met verschillende persoonlijke anekdotes en verhalen.

Je kon in de zaal een speld horen vallen terwijl de president zijn antwoorden formuleerde. Zijn repliek blies de vragensteller zowaar van zijn stoel en het krasse Israëlische staatshoofd werd onthaald op een spontaan en langdurig applaus vanuit de zaal.