Joodse gemeenschap maakt zich op voor Jom Ha’atsmaoetvieringen in Antwerpen en Brussel

Flyer Yom Ha'atzmaoet 2013

Voor Israëli’s maar ook voor Joodse gemeenschappen is Jom Ha’atsmaoet (de Israëlische onafhankelijkheidsdag) een feestelijke herdenkingsdag en overal ter wereld wordt met het bekende Joodse temperament deze gelegenheid aangegrepen om dat te vieren. Ook in ons land genieten niet alleen Joden maar ook de vele vrienden van Israël van dit feest en zal op menige plaats het Israëlische volkslied weerklinken. 

De enige Joodse staat is voor de meeste Joodse landgenoten dan ook een rots in de branding die geldt als veilige thuishaven in geval van nood. Velen hebben er ook familie wonen.

Feestelijkheden alom
In Antwerpen is er een plechtigheid op maandag 15 april in de hoofdsynagoge aan de Van den Nestlei met oppervoorzanger Benjamin Muller en medewerking van het koor onder leiding van dr. A. Deutsch. Opperrabbijn D. M. Lieberman richt  daarna het woord tot de synagogebezoekers. Na de dienst gaat het feest verder in het Romi Goldmuntz Centrum waar falafel en een drankje geserveerd werden. Aan de Antwerpse feestelijkheden verlenen  de Israëlitische Gemeente Shomre Hadas, Bne Akiva, KKL, Hanoar Hatzioni, de Sefardische Gemeente Beth-Moshe, B’nai B’rith, State of Israël Bonds, Keren Hayesod en de synagoge van de Georgische Gemeenschap hun medewerking.

bxlVoor de jeugd is er in Brussel op zondag 21 april een concert van Oliver and the Originals die voor een feestelijke stemming zullen zorgen met de nodige Israëlische muziek. Er is een speciale toegangsprijs van 10 euro voorzien voor de jongeren en voor alle leden van een jeugdvereniging. Die kunnen reserveren op het nummer 0475 667 187 of per e-mail bettydan@skynet.be.

Advertentie

‘Eindelijk vrijheid’
Dat is de titel van het spektakel ter gelegenheid van de 65ste Onafhankelijkheidsdag in het Brusselse Théâtre Saint Michel op de Pater Devroyestraat. KKL, de Belgische tak van de Israëlische internationale milieuorganisatie, wist daarvoor niemand minder dan de bekende Franse komiek en filmacteur Michel Boujenah te boeken die er op zondagnamiddag 21 april om 16.00u voor het voetlicht treedt. Om deze show bij te wonen, dien je te reserveren op nummer 02/513 92 32. Gratis parking ‒ koosjere restauratie ‒ inkom: 30-40-75-100 euro.