Bijzondere boodschap van premier Di Rupo n.a.v. 65ste verjaardag van Israël

Di Rupo (Copy)

Joods Actueel is vereerd met de wensen die premier Elio Di Rupo naar aanleiding van de 65ste Onafhankelijkheidsdag van Israël ter attentie van onze lezers naar onze redactie zond. Dinsdag is het precies 65 jaar geleden volgens de Joodse kalender dat Israël’s eerste premier, David Ben Goerion, en de verzamelde Joodse bewindslieden in Tel Aviv de Israëlische onafhankelijkheid afkondigden.

“Een analyse maken van gelukwensen is wellicht niet gepast maar de fijngevoeligheid waarmee de premier zijn boodschap formuleerde en het feit dat hij door de aard van zijn bericht getuigt van een bijzonder inzicht in de complexe situatie waarin de jarige Joodse staat verkeert geeft  me de vrijmoedigheid om toch te zeggen dat hij met zijn wens een hart onder de riem steekt van de Belgische Joden en alle vrienden van Israël in ons land”, aldus hoofdredacteur Michael Freilich. De boodschap die deze week in ons magazine verschijnt willen we niet aan onze websitebezoekers onthouden en laten we hieronder volgen.

Boodschap van premier Elio di Rupo

Op dit moment waarop Israël zijn 65-jarig bestaan viert, staat eerst en vooral de herinnering centraal. Weinig landen ter wereld hebben een ontstaan in dergelijke moeilijke omstandigheden meegemaakt als de Hebreeuwse Staat.

Net na de genocide kon de eeuwenoude eis van een staat voor alle Joden ter wereld niet meer genegeerd worden. België, dat op zijn grondgebied door de nazi-bezetters georganiseerde vervolgingen, deportaties en plunderingen had gekend, stemde vanzelfsprekend voor VN-resolutie 191 die het Joodse volk in november 1947 eindelijk een thuisland toekende.

Advertentie

Sindsdien heeft België nauwe banden ontwikkeld met de Israëlische Staat, zowel op economisch als op wetenschappelijk en cultureel vlak. Ons land wil die goede relaties dan ook voortzetten door bij te dragen aan het oplossen van het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen.

Met de verjaardag van de Israëlische staat in zicht, zou ik een boodschap van sympathie willen richten tot alle Israëli’s en al onze medeburgers, Joods en niet-Joods, die gehecht zijn aan Israël. Ik zou in het bijzonder al degenen willen aanmoedigen die ijveren voor vrede, tolerantie en een harmonieuze ontwikkeling van de regio die hen dierbaar is. Ze staan voor een grote uitdaging, waarbij ze veel moed, scherpzinnigheid en vastberadenheid nodig hebben. Daarin zijn ze de ware erfgenamen van degenen die destijds de droom verwezenlijkten om alle Joden ter wereld een eigen staat te geven.

Hag sameah aan iedereen!

Elio Di Rupo

Eerste Minister