BBC over de ontsnapping van onze landgenoot Simon Gronowski tijdens WOII

Gronowski

Op dit ogenblik is de tachtigjarige Simon Gronowski vader en grootvader. Als het van de nazi’s had afgehangen zou hij echter nooit enig nageslacht gekregen hebben. De Britse openbare omroep BBC doet gedetailleerd het verhaal over de lotgevallen van de toenmalige 11-jarige Simon in België.

Al in  september 1942 waren er razzia’s tegen de joden en ook arrestaties. Simon woonde met zijn familie ondergedoken in een klein appartement te Sint-Lambrechts-Woluwe, Terkamerenstraat 326.

“De 17de maart 1943, om 9 uur in de morgen. We zitten aan het ontbijt. Mijn vader is gehospitaliseerd. Er wordt gebeld en twee Duitsers in burger van de Gestapo hebben ons aangehouden. We worden naar de kelder van de Gestapo gebracht aan de Louisalaan. De volgende avond worden we met een 40 à 50 andere personen naar de Dossin-kazerne gebracht te Mechelen” aldus Gronowski.

Samen met zijn moeder werd hij op de deportatietrein richting Auschwitz geplaatst. Het XXste konvooi waarop beiden met nog 1200 andere Joden  richting uitroeiingskamp spoorden werd echter in Moortmeerbeek gestopt door drie jonge verzetslieden.

Advertentie

Het ganse verhaal kan u hier verder lezen op de BBC website.