Joodse verenigingen willen “uitstoting Hongaarse EVP fractieleden”, lanceren oproep aan voorzitters Joseph Daul en Wilfried Martens

Leden van de paramilitaire vleugel van Jobbik in Hongarije

Het lidmaatschap van Fidesz in de fractie van het EVP – de Volkspartij in het Europese parlement – is voor Joodse verenigingen in ons land “onaanvaardbaar”. Premier Victor Orban en zijn partij bieden geen weerwerk aan Jobbik, een partij met een uitgesproken antisemitische standpunten die ook haar racistische programma tegenover andere minderheden niet verhult. Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) lanceert vandaag een dringende oproep op haar website om hier paal en perk aan te stellen. Oud-premier Wilfried Martens is partijvoorzitter van de EVP.

De Europese Volkspartij (EVP) bundelt de meeste nationale christendemocratische en conservatieve partijen in de EU. Daarmee weet de partij zich onder leiding van Wilfried Martens de grootste fractie in het Europese halfrond.

Hieronder de integrale oproep van het FJO:

Appel FORUM aan fractievoorzitter Joseph Daul en partijvoorzitter Wilfried Martens:
EVP- lidmaatschap van partij premier Orban onaanvaardbaar

Het Forum der Joodse Organisaties in Vlaanderen doet een appel op de fractievoorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement, de heer Joseph Daul, en partijvoorzitter ex- premier Wilfried Martens om de leden van de Hongaarse Fidesz partij van premier Orban uit de fractie te zetten. Het gedogen door Fidesz van een steeds virulenter en openlijker beleden racisme en antisemitisme in Hongarije door extreem nationalistische partijen en organisaties is onaanvaardbaar.

Advertentie

Weliswaar veroordeelt premier Orban het racisme in het buitenland, maar anderzijds treedt hij in Hongarije zelf niet op tegen stuitende vormen van racisme.
Het ongebreidelde en steeds virulenter wordende antisemitisme en racisme jegens minderheden dat door partijen als Jobbik dagelijks in Hongarije wordt beleden en gepropageerd vraagt na vele gele kaarten vanuit de rest van Europa thans om een harde actie van de Christen- democratische fractie in het Europees parlement.

Het Forum wijst er op dat de regering van premier Orban- ondanks de absolute meerderheid die zijn partij heeft- steeds dichter tegen het gedachtegoed van Jobbik aanschurkt.
Zo verleende nog vorige maand de regering van Orban een hoge staatsonderscheiding aan de voormalig presentator van het tv- station Echo Ferenc Szaniszlo die nationale bekendheid verwierf met zijn antisemitische complottheorieën.

Ook werd door de regering de rockzanger Janos Petras onderscheiden die in zijn teksten opriep tot gewelddadige wijzigingen van de Hongaarse grenzen.

Naar het oordeel van het Forum dienen- als de regering van premier Orban niet krachtdadiger tegen het extreem nationalisme, racisme en antisemitisme in zijn land optreedt- zijn afgevaardigden uit de fractie van de EVP te worden verwijderd.

Het Forum tekent in dit verband aan dat de fractie van de EVP in het Europees Parlement vorig jaar ook de afgevaardigden van ex- premier Berlusconi van Italië heeft uitgestoten.
Fractievoorzitter Joseph Daul zei toen dat de EVP “tegen populisme” is en de door Berlusconi veroorzaakte val van de Italiaanse regering uitsluitend door populisme was ingegeven. Als dit dus al een reden was om leden uit de fractie te verbannen is optreden tegen de partij van premier Orban thans zeker aan de orde.

Het Forum vertrouwt er op dat de fractie en partij thans tot actie overgaan omdat extreem nationalisme, racisme en antisemitisme haaks staan op de christelijke beginselen van tolerantie, respect en naastenliefde die door de EVP als belangrijkste doelstellingen worden uitgedragen.