Bulgaarse neonazi’s vieren verjaardag Hitler tijdens voetbalwedstrijd [video]

Supporters van CSKA Sofia, een van de voetbalclubs uit de Bulgaarse hoofdstad, hebben tijdens de match van hun elftal tegen Slavia Sofia gisteren een herdenking gehouden ter ere van Adolf Hitler. In aanwezigheid van 22.000 toeschouwers zwaaiden de supporters vanuit de tribunes met swastikavlaggen en scandeerden ze de naam van de Duitse massamoordenaar.

De neonazi’s hadden duidelijk iets te vieren want afgelopen zondag was het de verjaardag van Hitlers geboortedag (20 april 1889). Op een grote poster stond er “Happy Birthday” en reporters telden op een bepaald moment zes personen die met hakenkruisen zwaaiden vanuit de tribunes. Ook het neonazisymbool 18 was veelvuldig te zien. Het getal verwijst naar de eerste en achtste letter in het alfabet die de initialen van Adolf Hitler vormen.

De Engelstalige kranten in Bulgarije maken geen enkele melding van het gebeuren maar het sportblad Topsport dat in het Bulgaars verschijnt maakt gewag van het antisemitisme tijdens de wedstrijd en schrijft dat de supporters ook spandoeken bij hadden met de tekst “Hitler had gelijk”. Nog volgens deze Bulgaarse sportpublicatie is er op dit ogenblik geen sprake van enige sanctie tegen de onverlaten. Wel maakt het blad melding van vroegere sancties tegen deze club vanwege gelijkaardige incidenten.