Onze overheid betaalt Palestijnse propaganda voor Vlaamse jeugd … opnieuw Pax Christi en Broederlijk Delen achter initiatief

karrewiet
Het ‘kind’ waar het hier over gaat is wel heel groot voor zijn leeftijd

De schare Vlaamse ngo’s die actief de Palestijnse zaak supporteren en Israël het vuur aan de schenen leggen laten geen gelegenheid onbenut om foute informatie te verspreiden. Onlangs gebeurde dat nog in het VRT-kinderprogramma Karrewiet op Ketnet met een uitzending die gerealiseerd  werd met steun van het Belgisch Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Een arm Palestijns kindje dat een hartafwijking heeft vanwege de ‘stoute’ Israëli’s wordt gered dankzij een Palestijnse huisdokter die trots verklaart: “Mohamed heeft geluk gehad, WIJ hebben hem net op tijd geopereerd”. Zo luidt de teneur van een kinderverlokkende boodschap waarmee Studio Globo met Ketnetpresentatrice Veronique Leysen de Vlaamse kijkertjes om de tuin leidt want de kerel werd in Israël geopereerd.

Een reuzenkind
De korte documentaire gaat op meerdere punten uit de bocht. Bij de opening van de reportage met het zoveelste beeld van de Israëlische veiligheidsmuur is de toon meteen gezet. Vervolgens wordt Mohammed, een reus van een kerel die meer dan een kop groter is dan zijn dokter,  door Veronique Leysen als Palestijns “kind” opgevoerd. Je moet het maar bedacht krijgen.

Dat de jongeman in Israël geopereerd is werd terloops aan het begin van de reportage vermeld maar wordt stante pede bedolven onder “de moeilijke grensovergang met een Palestijns paspoort”. Terwijl het toch geen probleem bleek om naar het Israëlische ziekenhuis te reizen en terug te keren. En de Palestijnse arts heeft het al snel over “we hebben Mohammed geopereerd”.

Een eerlijke reportagemaker zou alras  in beeld te brengen hoe Palestijnse kinderen, ondanks het conflict, voor een medische behandeling  in Israël alle hulp ontvangen!

Advertentie

De Palestijnse dokter schrijft vervolgens de aangeboren hartafwijkingen bij Palestijnse kinderen (sic.) toe aan de stress vanwege het conflict. Dit is echter een volslagen nieuwe medische verklaring. Wel is bekend dat er een zekere  relatie bestaat tussen obesitas en aangeboren hartafwijkingen en aan voluptueuze dames is er in de Palestijnse gebieden geen te kort, zwaarlijvigheid is er zelfs een van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen aldus een VN-rapport.

Broederlijk Delen

Ketnetpresentator Leysen wordt door regisseur Greet Mutton ook  niet aangemaand om enige afstand van het voorwerp van de reportage te bewaren en staat aan het begin van de reportage tussen scanderende gesluierde dames mee te gesticuleren. Waarom is er op dat ogenblik geen geluid? Of is er na het Robin Ramakerseffect van het toegevoegde geluid nu ook het Ketneteffect van het weggelaten geluid? Leysen die tegen beter weten in de leugen van de Palestijnse dokter slikt sluit af met “Fantastisch, een ziekenhuis dat patiënten zoals Mohammed met hartziektes geneest, zo worden er heel veel Palestijnse kinderen gered”.

De uitzending staat online op de ketnetsite van de VRT.

De NGO Studio Globo die bij de realisatie van dit programma betrokken was werkt samen met Pax Christi en Broederlijk Delen, twee organisaties die al decennialang de geesten van de Vlaamse kinderen via scholen vergiftigen met misleidende informatie over het Midden-Oostenconflict.

De succesvolle Israëlische ‘Save a Child’s Heart Foundation‘, die naast Palestijnse, ook kansarme kinderen van over de hele wereld helpt met hartoperaties is natuurlijk iets waar deze NGO’s nooit met een woord over reppen.