Twitter overhandigt gegevens antisemitische tweets aan Franse overheid

twitter-swearing_1

Maandenlang heeft Internetbedrijf Twitter zich verzet maar uiteindelijk bond het in, in de hoop “een eind aan het geschil te maken” en met het vaste voornemen “racisme en antisemitisme te bestrijden”.

Twitter heeft na lang aandringen de gegevens van antisemitische tweets doorgegeven aan de Franse overheid.

Vorig jaar in oktober verschenen meerdere antisemitische tweets en hashtags op Twitter, zoals het verwerpelijke “#UnBonJuifestunjuifmort”, te vertalen als “een goeie Jood is een dode Jood”. Twitter nam de beledigende tweets van zijn site nadat de Unie van Joods-Franse Studenten (UEJF) en andere anti-racistische verenigingen daar hadden op aangedrongen.

Maar daarmee was de kous niet af. In januari won de UEJF een rechtzaak die Twitter verplichtte om de namen bekend te maken van diegenen die de antisemitische opmerkingen hadden gepost. Twee maand later eiste UEJF vijftig miljoen dollar van Twitter omdat het bedrijf de eis van de rechtbank niet inwilligde.

Advertentie

Vorige maand dan oordeelde een beroepshof dat “Twitter aan de verenigingen en de overheid de namen moet doorgeven van diegenen die de beledigende tweets hebben gepost”. Twitter, van zijn kant zei eerst dat ze “ontgoocheld” waren met de eis om data door te geven en dat ze overwogen om op hun beurt een klacht in te dienen. Nu echter stelt het internetbedrijg zijn standpunt bij en heeft het de gegevens overgemaakt zodat de overheid in staat is “bepaalde auteurs te identificeren.”

In een verklaring zei Twitter dat de beslissing om de data over te maken “een einde aan het geschil zal maken” en dat het wil samenwerken met UEJF om “racisme en antisemitisme te bestrijden.”