Paul McCartney: “Doodsbedreigingen voor optreden in Israël”

Sir
Sir Paul McCartney in 2008 tijdens concert in Tel Aviv (Foto: Nati Shohat / Flash90)

Paul McCartney kreeg doodsbedreigingen van anti-Israëlische BDS-groepen (boycott, desinvestering en sancties) toen hij in 2008 in Israël ging optreden, aldus Adam Shay van het ‘Jerusalem Center for Public Affairs‘.

“Ik kreeg doodsbedreigingen, maar toch kom ik. Ik kreeg expliciete doodsbedreigingen maar ik ben niet van plan in te binden. Ik weiger mijn optredens in Israël af te gelasten”, aldus citeert Shay de ex-Beatle.
Shay zei dat vele artiesten beweren uit ‘gewetensproblemen’ niet in Israël te willen optreden terwijl de echte reden de doodsbedreigingen zijn die ze ontvangen. Hij voegde er aan toe dat de websites van artiesten die van plan zijn in Israël op te treden, wel bijzonder vaak gehacked worden.

Alicia Keys, die nog maar onlangs in Israël optrad werd onder meer door Elvis Costello en door Roger Waters aangespoord het optreden af te zeggen. Zij noemden Israël een ‘apartheidsstaat’. De Facebookpagina van Keys kreeg talloze scheldpartijen te verwerken op de dag van haar optreden. Jon Bon Jovi, de Pixies, de Yardbirds en Joe Lynn Turner zegden eerder geplande optredens in Israël af.
Toch zijn er anderen die weigeren toe te geven aan de dreigingen: Deep Purple, de Pet Shop Boys, Rihanna en Madonna.
Shay zei dat sommige zangers de bedreigingen naast zich neer leggen.

Toen zanger Moby, kort voor zijn optreden door de radio werd geïnterviewd zei hij dat de intensiteit van de aanvallen op hem omwille van zijn bezoek aan Israël hem achterdochtig maakte: het gaat hier niet om een neutrale beweging die begaan is met het welzijn van mensen maar om iets duister en dubieus.

Maar, besluit Shay “vele artiesten durven er niet tegen in te gaan. Het is veel gemakkelijker om een verklaring de wereld in te sturen die zegt dat men omwille van ‘gewetensproblemen’ niet in Israël zal optreden dan te moeten zeggen dat zijn leven wordt bedreigd en dat men bang is.”