Shimon Peres reageert op omstreden EU beslissing

Shimon Peres (r) en premier Netanyahu bij de opening van de Maccabiah games (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Shimon Peres (r) en premier Netanyahu bij de opening van de Maccabiah games (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De Israëlische president, Shimon Peres, maakte volgend statement n.a.v. de recente beslissing van de Europese Unie om financiering van Israëlische bedrijven die actief zijn buiten de lijnen van 1967 te verbieden.

Hij sprak ook over de vooruitgang die Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maakte bij de doorstart van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

President Peres zei: “Op basis van de informatie waar ik over beschik is minister John Kerry er in geslaagd om de kansen op het heropenen van de vredesonderhandelingen vooruit te helpen. Ik ben dankbaar voor zijn inspanningen en ik besef dat het een zware opdracht was. De komende dagen zijn cruciaal en we staan dicht bij een doorbraak. Ik geloof dat de belangrijke inspanning vrucht zal dragen zowel aan Israëlische als aan Palestijnse zijde – beide partijen doen nu inspanningen om de laatste obstakels te overwinnen.”

Tegen deze achtergrond waarschuwde President Peres de Europese Unie om geen beslissingen te nemen die het vredesproces schade kunnen toebrengen. “De relaties tussen Israël en de Europese Unie zijn vriendschappelijk en ik heb een groot respect voor de Europese Unie – ik richt mij tot onze vrienden in Europa en zeg hen: wacht met jullie beslissing – geef prioriteit aan de vrede. Vaardig geen onverantwoorde sancties uit die het vredesproces zullen beschadigen. De beslissing van de Europese Unie is onnodig en komt op een ongelegen ogenblik. De zaken zijn complex en liggen gevoelig, stel je beslissing uit”, benadrukte president Peres “Maak van vrede een prioriteit en geef het een kans, uw beslissing kan tot een nieuwe crisis in de regio leiden.”

President Peres onderstreepte het uitzonderlijk belang van de openlijke steun die de Arabische Liga heeft gegeven aan de inspanningen van minister John Kerry: “De openlijke steun betoond door de Arabische Liga is belangrijk om de onderhandelingen vooruit te helpen”.