Ook de onderste bol van het Atomium heeft nu een Joodse naam

at(1)

Niet helemaal verrassend maar de stad Brussel heeft laten weten dat de onderste bol van het Atomium vanaf nu de naam “bol François Englert” draagt.  Met deze beslissing wordt hulde gebracht aan de joodse prof. Englert die gisteren de Nobelprijs voor Fysica 2012 kreeg toegekend.  Het gaat om de onderste basisbol van het Atomium die met nog vier andere bollen toegankelijk is voor het publiek en waarin de permanente tentoonstelling over de Expo in 1958 is onder gebracht. 
 
Daarmee is François Englert de tweede Joodse wetenschapper die met een van de bollen vereerd wordt. Een bol aan de zijkant draagt immers de naam van Ilya Prigogine, de vorige Joodse Nobelprijswinnaar uit ons land die in 1973 deze prestigieuze prijs kreeg voor Geneeskunde. 
 
“In België krijgt het woord bollebozen een extra dimensie” liet een van onze lezers naar aanleiding van de “Joodse atomiumbollen” aan onze redactie weten. 
 

Atomium Joodser dan algemeen geweten is

De middenste bol draagt de naam van ingenieur  André Waterkeyn de man die het het monument dat sinds de wereldtentoonstelling dominant in het beeld van de Heizel aanwezig is heeft ontworpen was met een Joodse gehuwd. Belangrijke architecturale aspecten van het atomium waren het werk van de Joodse architecten André (1914-1988) en Jean Polak (1920-2012), de schoonbroers van ingenieur Waterkeyn.