Vlaamse Opera twee keer genomineerd voor The International Opera Awards 2014

Aviel Cahn (foto Wim Kempenaers / Joods Actueel)
Aviel Cahn (foto Wim Kempenaers / Joods Actueel)

Met een beperkt budget maakt de Vlaamse Opera opmerkelijke producties. Ze trekt artiesten uit de hoogste categorie aan die anders vooral in de grootste operahuizen ter wereld actief zijn. En daarvoor mag de talentvolle Joodse directeur van de opera, Aviel Cahn, sinds vorige maand twee nominaties op zak steken voor zijn gezelschap.

Eentje voor de beste productie met de Parsifaluitvoeringen en eentje voor de Vlaamse Opera als ‘best Opera Company 2014’. De jury van de International Opera Awards is samengesteld uit voormalige operadirecteuren en journalisten van de belangrijkste vaktijdschriften.

“We zijn er in geslaagd om een eigenzinnig en origineel profiel te creëren met een programmatie die niet in de maalstroom zit van wat al de rest doet. Op die manier zijn we een echt innovatief operahuis geworden”, aldus Cahn tegen Joods Actueel.

De erkenning doet Cahn en zijn medewerkers goed. Ze staan met hun nominaties naast de Metropolitan Opera van New York en Covent Garden in Londen. Toch blijft Cahn voorzichtig want hij is zich bewust dat het geen sinecure wordt om deze kwaliteit te handhaven of zelfs te verbeteren. Vooral de toekomstige besparingen zouden eens voor valse noten kunnen zorgen.

Joods Actueel vroeg Cahn ook wat volgens hem zijn belangrijkste realisatie was sedert zijn aantreden als intendant van de Vlaamse Opera. “De gemiddelde leeftijd van onze bezoekers is nu tien jaar jonger dan voordien”, aldus Cahn die dat omschrijft als een serieuze stap op weg naar een nieuw, jong en divers publiek. “Maar we hebben dan ook serieus gewerkt aan de kwaliteit van onze eigen krachten: koor, orkest en technische crew.”

Advertentie

Die inspanningen leveren ook resultaat op en dat krijgt erkenning. Niet alleen met deze nominaties maar ook in de vorm van internationale uitnodigingen voor het Vlaamse Operakoor in Luxemburg of voor het gezelschap op het International Festival of Edinburgh.