Buitenlandse Zaken onderzoekt stemadvies Palestijnse ambassadeur

De Palestijnse ambassadeur in ons land, Leila Shahid roept, in een videoboodschap op YouTube op om te stemmen voor een kandidaat van de Parti Socialiste. Ze ondertekent de boodschap ook met haar functie als ambassadeur. Aangezien het om een directe inmeninging gaat in de interne politiek van ons land legde vandaag een poltieke tegenstander reeds klacht neer bij het parket. Buitenlandse Zaken onderzoekt de zaak nu.

In de YouTube clip zien we hoe de Palestijnse ambassadeur de Brusselaars oproept om voor Simone Susskind van de PS te stemmen. “Ik kan me geen betere kandidaat bedenken, stem dus op Simone Susskind, de Brusselse kandidate van de Parti Socialiste”. Onderaan het clipje staat het lijstnummer en de plaats op de lijst waarop je moet stemmen.

Hendrik Vandevelde, woordvoerder bij Buitenlandse Zaken, liet tegen Joods Actueel weten dat dit inderdaad niet kan maar zegt te onderzoeken of mevrouw Shahid de oproep als ambassadeur doet of niet. Over dat laatste bestaat echter weinig twijfel vermits de diplomate haar functie als ambassadeur over de ganse breedte van de clip vermeldt.

Vermeldenswaardig is nog het feit dat de Brusselse kandidate in kwestie Joodse is. Toch is dit geen tegenstelling aangezien Susskind bekend staat als fervent criticus van de staat Israël. Vorige maand riep ze tijdens een congress in het Belgische parlement op om Israëlische bedrijven en academici te boycotten. Dat leidde tot een storm van kritiek in de Joodse gemeenschap en daarbuiten, maar viel bij de Palestijnse ambassadeur in ons land dus duidelijk wel in goede aarde.

Toch maakt dat de huidige actie van Leila Shahid niet geoorloofd. Een rechtstreeks stemadvies van een ambassadeur in ons land is niet alleen ongehoord maar kent ook geen enkel precedent.an>