Aanslag op Joods museum in Brussel [reacties]

breaking

Reacties van over de hele wereld stromen vanavond, na de sabbat, binnen op de redactie van Joods Actueel n.a.v. de aanslag op het Joods Musuem in Brussel waarbij 3 mensen werden vermoord. De aanslag was ook hoofdnieuws op buitenlandse nieuwszenders BBC en CNN. Lees de reacties van de Belgische regering, de burgemeester van Antwerpen, politieke partijen en Joodse organisaties in België en de rest van de wereld.

Schietpartij aan het Belgisch Joods Museum – Verklaring van de Belgische Regering

De Belgische regering is diep geschokt door dit drama. We veroordelen fors deze zware gewelddaden. Onze gedachten gaan naar de slachtoffers, naar hun families en naasten.

Wat ook de exacte omstandigheden van deze schietpartij zijn, er vielen vier onschuldige slachtoffers en het is een zeer symbolische plaats die werd getroffen, met name Het Belgisch Joodse Museum.
De Belgische regering spreekt al zijn steun uit aan de joodse gemeenschap van ons land.

Eerste Minister Elio Di Rupo heeft deze boodschap van steun ook overgemaakt aan de directeur van het Belgisch Joods Museum, de voorzitter van het Coördinatiecomité van Joods Organisaties van België en de voorzitter en het Centraal Israëlitisch Consistoire van België. Ons land en alle Belgen, wat ook hun taal, afkomst of geloofsovertuiging is, staan verenigd en zijn solidair nu we geconfronteerd worden met deze aanval op een joodse culturele plaats.

Advertentie

Er wordt alles aan gedaan om de verantwoordelijke of verantwoordelijken voor dit drama te identificeren en aan te houden. De Eerste Minister, de Minister van Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken blijven de zaak, samen met alle betrokken diensten, van zeer dichtbij opvolgen.

Verklaring van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever tegenover Joods Actueel

Als burgemeester van een stad met een grote Joodse gemeenschap is een dergelijke antisemitische aanslag verschrikkelijk nieuws. We hebben geen aanwijzingen dat er een terreurdreiging is voor Antwerpen maar alle Joodse instellingen worden nu de klok rond bewaakt, 24 op 24. Ik kan natuurlijk niet ingaan om welke maatregelen het precies gaat maar als je het op een prioriteitsschaal van tien plaats is dan verzeker ik je dat het om een tien gaat. Ook bij de heropening van de Joodse scholen na het weekeinde zullen die verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht zijn en ik ga nu verder overleg plegen om de nodige veiligheidsmaatregels te treffen in en rond de kieslokalen morgen.

Verklaring CD&V Antwerpen

CD&V Antwerpen wil haar afschuw uitspreken over de aanslag die vanmiddag gepleegd is aan het Joods Museum te Brussel, waarbij drie doden vielen en meerdere mensen gewond geraakten.

We betuigen ons medeleven aan de families van de slachtoffers en aan al wie die door deze laffe en zinloze daad getroffen is. In afwachting van het verder onderzoek naar de aanslag is de politie in Antwerpen overgegaan tot verhoogde waakzaamheid – en dat is een terechte beslissing, vindt ook CD&V Antwerpen.

Persbericht Forum der Joodse Organisaties

Het FORUM der Joodse Organisaties (FJO) heeft met ontzetting en afschuw kennis genomen van de lafhartige moord op onschuldige bezoekers in het Joods Museum te Brussel waarbij drie onschuldige mensen het leven lieten en een zwaar gewonde te betreuren viel.

Onze oprechte deelneming gaat uit naar de nabestaanden van alle dodelijke slachtoffers die bij deze vermoedelijke antisemitische aanslag het leven lieten en naar de naasten van de andere getroffenen.

Advertentie

Alhoewel nog geen absolute zekerheid over het motief van de dader(s) bestaat zolang deze niet zijn aangehouden veronderstelt het FJO dat antisemitisme de drijfveer van deze lafhartige misdaad is geweest.

Het FJO waardeert de krachtdadige aanpak van de federale overheid die aanstonds de hoogste staat van alertheid hebben uitgevaardigd.

Persbericht CCOJB (franstalige Koepel van Joodse Verenigingen)

A la suite des événements dramatiques survenus dans l’enceinte du musée juif de Bruxelles, ce samedi après-midi, le Consistoire Central et le CCOJB tiennent à faire part de leur horreur face à cet acte barbare et présentent leurs condoléances les plus sincères aux familles des victimes innocentes.

Si la nature exacte de cet acte n’est pas encore déterminée, le fait que cette fusillade ait été perpétrée dans un lieu hautement symbolique de la vie juive à Bruxelles, ne peut que susciter l’effroi dans le contexte de recrudescence actuelle de l’antisémitisme en Belgique et en Europe.

Une cellule de crise, organisée et formée à cet effet, a été immédiatement mise en alerte par le Consistoire Central et le Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique.
Les dirigeants, en coordination étroite et permanente avec les autorités policières, judiciaires et médicales prennent toutes les mesures nécessaires afin d’assurer l’intégrité physique et psychologique des membres de notre communauté.

Pour obtenir des informations vérifiées, nous invitons le public à se connecter à l’adresse suivante : www.sacc.eu
Une cellule d’aide psychologique a également été mise en place, les personnes nécessitant une telle assistance peuvent appeler :

Reactie World Jewish Congress

World Jewish Congress (WJC) President Ronald S. Lauder reacted with shock and horror to the deadly shooting at the Jewish Museum of Belgium in Brussels on Saturday. Three people were killed and one gravely wounded by a gunman who arrived in a car, ran into the museum and fired at various people. While the identity of the victims has not been revealed yet, Lauder condemned the attack and called it “a heinous act of terror clearly was targeted at Jews.”

“Two years after Toulouse, and on the eve of the European elections, this despicable attack is yet another terrible reminder of the kind of threats Europe’s Jews are currently facing. It is therefore of critical importance that the authorities in Belgium do everything to bring the perpetrators to justice as fast as possible, and that they ensure that in the future adequate protection is given to sensitive sites,” Lauder declared.

The international Jewish community expected that everything will be done in Belgium and Europe to prevent further such attacks from happening, he added, urging European leaders to deal with this issue as a matter of priority in the coming weeks.

“Today, the entire Jewish world mourns the innocent victims who lost their lives in this horrible attack. Tomorrow, we must all work together to ensure that this doesn’t happen again. If that means to improve security at Jewish sites in Europe, we have no choice. It must be done. If not, more people may be able to carry out such terrible crimes,” the WJC president stated.

Communiqué van de katholieke vereniging Sant’ Egidio

De Gemeenschap van Sant’Egidio verneemt met verontwaardiging en droefheid de moordpartij in het Joods Museum van Brussel. Zij drukt haar medeleven uit met alle slachtoffers en hun nabestaanden.

Hoewel het onderzoek nog meer duidelijkheid moet brengen, lijkt veel te wijzen in de richting van een terroristische daad met antisemitische inslag. De Gemeenschap van Sant’Egidio veroordeelt met klem deze laffe aanslag, die plaatsvond op een symbolische plaats voor de Joodse gemeenschap van ons land en op een zaterdag, de ‘heilige Sabbat’ voor de joden. Ze biedt de joodse gemeenschap van Brussel en van ons land haar medeleven en solidariteit aan.

Ze roept alle politieke, religieuze en maatschappelijke krachten op om eensgezind te zijn in de veroordeling van dit geweld en te werken aan een samenleving waarin geen plaats is voor welke vorm van antisemitisme en racisme dan ook.

Sant ‘Egidio is een katholieke organisatie die ook in Antwerpen actief is en waarvan de leiders en leden in de loop der jaren zeer goede wederkerige relaties onderhouden met de Joodse gemeenschap. Zij schrijven aan onze redactie: