Gazet van Antwerpen: “Netanyahoe verantwoordelijk voor aanslag”

Terry Davids
Terry Davids

Als directeur van Joods Actueel hoed ik er me voor om vlug te reageren op eender wat. Maar de teneur van het artikel van eindredacteur Paul De Bruyn over de antisemitische aanslag in ons land dat ik vandaag in GvA las is dermate beschamend dat ik niet anders kan dan met klem protesteren.

De Bruyns inleidende betoog over het antisemitisme blijkt slechts een doekje voor het bloeden want de slotconclusie luidt onverbiddellijk dat Israël schuld draagt. Hij schrijft wel dat het “nog gissen is naar het motief dat de daders inroepen” maar dat is praat voor de vaak want De Bruyn is in deze kwestie zelf al zeker van het motief. De oorzaak ligt volgens de auteur bij Israël, met  een “onbuigzame” premier op kop. Netanyahoe dus en hij alleen is verantwoordelijk voor de voedingsbodem waarin de haat die dit geweld veroorzaakt kan gedijen. Joden krijgen vaak onterecht te horen dat ze de Holocaust uitbuiten maar dat de situatie van de Palestijnen wel degelijk schabouwelijk wordt aangewend wordt door dit artikel en zoveel anderen dagelijks bewezen.

Maar De Bruyn is mogelijk slecht en vooral onjuist geïnformeerd. Niet moeilijk met de eenzijdige informatie die de tientallen NGO’s in dit land onafgebroken verspreiden terwijl ze nu snel gaan betogen tegen het antisemisme dat ze,  jaar in jaar uit, zelf  initiëren.

Als Gazet van Antwerpen over over enig menselijk mededogen beschikte dan zou de krant dit soort conclusies achterwege laten. Beter nog: ze zou op haar FaceBookpagina de reacties van haar lezers bij een eerder artikel over deze laffe moordpartij modereren zodat de screenshots ervan vandaag niet naar de Raad voor Journalistiek en het Centrum dienden gestuurd te worden.

Onmiddellijk na de aanslag verscheen het artikel hieronder van Emmanuel Gruzman. Hij voorzag dat dit soort argumentatie zou gehanteerd worden nog voor de publicatie ervan een feit was. Jammer genoeg moest Gruzman daarvoor zelfs niet eens visionair te zijn zo voorspelbaar is dit geworden.

Advertentie

Een monument over een monument over een monument

Emmanuel Gruzman

Een Joods museum over de Holocaust, op de Sabbat; wat kan een beter doelwit zijn op de vooravond van de Belgische en Europese verkiezingen? Dat museum gaat toch eigenlijk over niets. Holocaust? Nooit van gehoord! Waarom zouden er anders zoveel Europeanen (extreem) rechts stemmen? Schietpartij in Brussel in een Joods museum? Dit kan vandaag misschien waar klinken, binnen 70 jaar is het gewoon nog een (Joodse) leugen geworden. Geloof die sterke Joodse lobby’s niet, die gaan nog van 3 doden 3 miljoen maken zeker. 

Gaan we dan nog een monument bouwen voor deze aanslag in het Joodse museum, dat zelf naast kunst ook de nodige aandacht wenste te besteden aan de Holocaust in woord en beeld? Een monument voor een monument gaat het worden, een monument dat zelf een monument is voor een (Joods) volk dat enkel als een monument achtergebleven is om nog in Europa rond te blijven zwerven. Wat een tijdstip om dit monument duidelijk te maken, net voor het moment dat de Europeaan morgen zijn stem luid en duidelijk gaat verwoorden. Heeft de Holocaust zijn laatste woord gesproken via al die Joodse musea in Europa en gaan nu uiteindelijk deze musea zelf het doelwit worden van Europa? Het ogenblik dat we van deze monumenten af moeten is blijkbaar aangebroken.

Sluiten we die Joodse instituten niet liever dan ze te beschermen? Misschien een algemeen keppeltjesverbod, dan kunnen ze de Joden ook moeilijker viseren. Als je uitsteekt dan word je neergemaaid, zo simpel is het toch allemaal, of niet?

En dan hebben jullie natuurlijk ook dat vervelende land van jullie, Israël hè. Het land dat iedereen graag wil boycotten, geen wonder dat ze op jullie musea schieten, bouw ze maar liever in Israël zelf!

Probeer maar eens met een Israëlische vlag in Brussel rond te rijden, ik daag jullie uit Europa, of durven jullie niet?

Iedereen heeft het over de economische toestand, net zoals in de jaren ’30 zou het deze toestand zijn die antisemitisme veroorzaakt. Blijkbaar verkeert  Europa in een moeilijke economische toestand sinds haar geboorte. Die rijke Joden zouden daar eens de oorzaak van kunnen zijn, waar halen ze anders al dat geld vandaan om zoveel musea te bouwen? Aha! Hier ligt misschien een scoop, al die musea financieren ten koste van de economische toestand, waardoor het antisemitisme aanwakkert, hetgeen dan tot meer aanslagen leidt, die dan uiteindelijk weer meer musea als gevolg heeft. Een vicieuze cirkel!

Advertentie

Laten we gewoon al die musea verkopen en met dat geld de economische toestand aanpakken, we moeten toch ergens deze vicieuze cirkel doorbreken! En zo hebben diegenen die het ‘economisch moeilijk’ hebben meteen ook minder Joodse doelwitten, wat een (bij)verdienste! De Jood is het kunstwerk dat binnen het museum ‘Europa’ leeft. Maar kunst moet weg, er is daarvoor geen plaats meer in een maatschappij die het ‘economisch moeilijk’ heeft. Morgen breekt het moment van de waarheid met elke stem aan: zal de Jood als monument in Europa overleven, of gaat het museum ‘Europa’ zijn poorten eens en voor altijd sluiten? Diegene die er nog zijn groeten u! Diegene die er niet meer zijn, zijn er gewoon niet meer om u te groeten. Maar u kunt ze nog wel uw groet overmaken, door een museum te zijn dat zijn geschiedenis kent en zijn donkerste verhalen niet weerlaat te herhalen!

Wees gegroet en moge er over u en de slachtoffers vrede zijn, Sjalom!