Jean-Marie Le Pen met zoveelste antisemitische uitspraak

le pen
Klik voor de video op de website van de VRT

Front National-boegbeeld en Europarlementariër Jean-Marie Le Pen heeft opnieuw een antisemitische opmerking van formaat gedaan. Over de Joodse zanger Patrick Bruel zegt Le Pen “we bouwen de volgende keer wel weer een oven”.

Zijn dochter en Front National-leider Marine Le Pen heeft “de politieke vergissing” van haar vader veroordeeld.

Toch denkt ze niet dat het om antisemitisme gaat: “Ik ben ervan overtuigd dat de betekenis die aan deze woorden wordt gegeven, getuigt van een kwaadwillende interpretatie”, zei Marine Le Pen.

“Desondanks had Jean-Marie Le Pen met zijn lange ervaring moeten voorzien dat zijn woorden op deze manier geïnterpreteerd zouden worden.” Volgens Marine Le Pen ondervindt het Front National daar de gevolgen van.

Racisme

Advertentie

De Franse organisatie SOS Racisme gaat aangifte doen van de antisemitische uitspraak. Le Pen is meerdere keren veroordeeld voor haatzaaien.

Ook in Nederland is verontwaardigd gereageerd op de omstreden uitspraak. Zo veroordeelde Geert Wilders, die samenwerkt met Marine Le Pen, de verwijzing naar de Holocaust. De PVV-voorman noemde de uitspraken „walgelijk”. De PVV behoort in het nieuwe Europese parlement tot dezelfde politieke familie als de herkozen Jean-Marie Le Pen.

Veel Fransen kijken hier niet meer van op, zegt de Nederlandse NOS correspondent Ron Linker. Le Pen doet vaker discriminerende uitspraken. Eind vorige maand zei hij op een partijbijeenkomst dat het dodelijke ebola-virus het immigratieprobleem kan oplossen.