Reuven Rivlin, nieuwe president van Israël

Ruven Rivlin (foto: Flash 90)
Reuven Rivlin (foto: Flash 90)

Na een tweede stemronde in de Knesset, het Israëlische parlement op dinsdag 10 juli, werd duidelijk dat het presidentschap naar Reuven Rivlin (Likoed) gaat. Rivlin kreeg 63 van de stemmen terwijl zijn tegenkandidaat Meir Sheetrit 53 stemmen kreeg. Daarmee wordt Rivlin de tiende president van de staat Israël.

Rivlin staat gekend om zijn tegenkanting van een onafhankelijke Palestijnse staat is voorstander van een Palestijnse confederatie. In Israël heeft het staatshoofd echter vooral een symbolische functie terwijl de uitvoerende macht in handen is van de premier. Rivlin heeft voordien reeds aangekondigd dat hij als president zich niet zou mengen met beslissingen genomen door het kabinet.

Rivlin wordt in Israël door de linkerzijde dan weer geprezen voor zijn werk tegen discriminatie en voor gelijke rechten van alle burgers van Israël, ongeacht of het joden, christenen of moslims zijn. Zelfs de linkse krant Ha’aretz steunde zijn kandidatuur om die reden.

De functie van president is een mandaat van 7 jaar en kan niet worden verlengd.

Op 24 juli aanstaande legt Reuven Rivlin de eed af en wordt daarmee de opvolging van uittredend president Shimon Peres een feit. Rivlin (1939) is advocaat, getrouwd en vader van vier kinderen. In de regering Sharon kreeg hij begin jaren negentig het ministerie van Communicatie onder zijn hoede.