Joden maken zich « geen » zorgen over overkapping ring

Ook Amsterdam heeft een eroev (archieffoto)
Ook Amsterdam heeft een eroev (archieffoto)

Reeds de hele week schrijven verschillende media over de ‘grote zorgen’ die de Joodse gemeenschap van Antwerpen zich zou maken over een toekomstige overkapping van de Antwerpse ring die de zgn. eroev in gevaar zou brengen. “Het gaat hier om een ‘flutverhaal’ waar niets van aan is”, zegt onze hoofdredacteur Michael Freilich. “Misschien was het een nieuws stille dag en werd er naar mogelijke ‘fillers’ voor lege bladruimte gezocht”.

Achtergrond
De eroev is de symbolische omheining van een grondgebied waardoor religieuze joden op de sabbat in dat gebied andere voorwerpen mogen meedragen dan louter hun kledij. De eroev is reeds een aloude joodse traditie van duizenden jaren geleden.

Andere bekende plaatsen die over deze religieuze faciliteit beschikken zijn L.A. New York, Amsterdan en Londen. In Israël beschikken de orthodoxe joodse gemeenschappen in alle steden over een eroev. Een lijst van meer dan 300 eroevs wereldwijd vind je hier.

Zo’n eroev of omheining kan opgemaakt zijn door natuurlijke fysieke barrières zoals een berm of ze kan opgebouwd worden uit een draad die je om het afgebakend gebied spant. De Antwerpse eroev is een combinatie van beide en bestaat reeds sinds 1902. In de praktijk bestaat de Antwerpse omheining grotendeels uit natuurlijke barrières handig aangevuld door telefoon en elektriciteitskabels die langs ringwegen staan. Op een vijftal plaatsen werd een draad gespannen.

lees meer over de zoektocht naa de Antwerpse eroev door op de foto te klikken
Lees meer over de zoektocht naa de Antwerpse eroev door op de foto te klikken

Ringland
Het bericht werd eerste gelanceerd door Gazet Van Antwerpen. Een journaliste had op Facebook opgepikt dat iemand zich de vraag stelde “hé, wat met de eroev als de overkapping er komt?” En hup, zo was het verhaal gelanceerd dat de “joodse gemeenschap maakt zich zorgen om heilige draad”.

Advertentie

Voor alle duidelijkheid, de draad is dus “niet heilig” en heeft louter een praktische functie.

Pinchas Kornfeld, voorzitter van de orthodoxe Machsike Hadas organisatie die de eroev beheert vertelde aan de krant dat hij zich “misschien in het jaar 2030 pas zorgen zou beginnen maken”. Eerst moet de Oosterweel verbdinging nog worden gebouwd en dan – het is nog niet zeker – zou er misschien een overkapping komen. Kornfeld zegt zelf voorstander te zijn van ringland en denkt niet dat er noemenswaardige problemen zullen zijn om enkele draden van punt A naar punt B te verplaatsen binnen 10 of 15 jaar.

Michael Freilich van Joods Actueel meent zelf dat een overkapping de eroev ten goede kan komen aangezien er dan een nieuwe natuurlijke barrière zal bijkomen.

nieuwe feitenOndertussen werd het nieuws ook opgepikt door het Radio1 programma Nieuwe Feiten. Herbeluister hier.