Agenten uit heel Vlaanderen beveiligen Joodse instellingen in Antwerpen

Verschillende combi's gespot door onze redactie
Verschillende combi’s gespot door onze redactie

Wie de voorbije dagen door de Joodse buurt van Antwerpen passeerde kon met eigen ogen vaststellen dat sinds kort ook agenten uit andere politiezones Joodse scholen, synagogen en instellingen bewaken tegen terreuraanslagen. Dat is te zien aan de voertuigen van deze politiemensen.

De verhoogde bewaking is van kracht sinds de antisemitische terreuraanslag in het Joods Museum van België toen een teruggekeerde Syriëstrijder in Brussel vier mensen dood schoot in de hal van het Joodse kunsthuis.

Bevestiging
Veerle De Vries, politiewoordvoerder, van het Antwerpse politiekorps bevestigde tegen Joods Actueel dat beroep gedaan werd op hulp van manschappen uit andere politiekorpsen: “De vraag kwam er in samenspraak met de bestuurlijke overheid. Op die manier verzekeren we ons van de mogelijkheid om ook onze reguliere politietaken uit te voeren”, aldus De Vries die zegt dat de lokale politie van Antwerpen “verantwoordelijk blijft voor de aansturing van de nieuwe agenten”. Het gaat niet alleen om agenten uit de provincie Antwerpen, ploegen uit heel Vlaanderen worden ingezet, zo is op de foto hiernaast een combi te zien is uit Heist.

Reëel gevaar
Ook de federale politie zet manschappen in, meer specifiek gaat het om de speciale “interventie-eenheid” van de politie. Woordvoerder De Vries bevestigde ook dat de “terreurdreiging niet verminderd is”. Het OCAD verhoogde na de aanslag in Brussel de dreiging naar niveau 4. Dat wil zeggen dat er een reëel gevaar bestaat op dit ogenblik voor een nieuwe terreurdaad.

Permanent karakter
Michael Freilich, hoofdredacteur Joods Actueel vraagt in een opiniestuk op de website van de VRT (link)dat de bewaking een permanent karakter krijgt: “Wat de Joodse gemeenschap nu vooral nodig heeft, is het behoud van de verhoogde waakzaamheid. Welk nut heeft het rollen van de spierballen als binnen enkele dagen de extra politiebeveiliging wordt opgeheven en alles terug business as usual wordt? De dreiging is reëel en het gevaar zal in de komende tijd zeker nog niet geweken zijn”. Normaal gezien worden de veiligheidsmaatregelen aan het einde van de maand opgeheven.

Advertentie

 

Provocatie

In zijn opiniestuk was Freilich ook niet mals voor Dyab Abou Jahjah: “Dat Dyab Abou Jahjah, een fervente aanhanger van de radicale Hezbollah, de Antwerpse burgemeester wegens de extra beveiliging een ‘zionistenpijper’ noemt op Twitter, zegt veel meer over diens eigen racisme dan over de rassenhaat die hij steeds weer poogt toe te schrijven aan “minstens een derde van alle Vlamingen”.

orthodox-joodse pop verbranding door AEL
orthodox-joodse pop verbranding door AEL

Freilich vreest dat dergelijke opruiende taal de gemoederen alleen maar verder zal verhitten en hoopt dat Jahjah provocaties, zoals tijdens de jaren waarin hij aan het hoofd stond van de AEL, achterwege zal laten. Toen werd tijdens een anti-Israël protest een als jood geklede pop opgehangen en verbrand en werden ruiten van Joodse winkels ingeslagen.