Luckas Vander Taelen (groen) haalt in open brief hard uit tegen VIER en Alex Agnew, “de nieuwe Dieudonné”

Luckas+Vander+Taelen_1
Luckas Vander Taelen

Groen politicus, columnist en auteur Luckas Vander Taelen haalt in een open brief hard uit naar tv-zender VIER en komiek Alex Agnew die in een show de spot dreef met de vergassing van Joden tijdens de oorlog. Vander Taelen noemt Agnew zelf “de nieuwe Dieudonné”, daarmee refererend naar de Franse komiek die herhaaldelijk werd veroordeeld voor racisme en antisemitisme. Gisteren raakte bekend dat er een klacht werd neergelegd door een aantal niet-Joodse prominenten bij de Mediaregulator.

Lees de tekst van Vander Taelen hieronder.

Als ik de trailer zie die Vier op zijn kijkers loslaat ter promotie van Comedy Kings met Alex Agnew, dan vraag ik me af : is er nu echt niemand bij die zender die beseft dat dit soort humor bijzonder wansmakelijk is? Er wordt natuurlijk hard gelachen en daar zal het de zender om te doen zijn. Eerst de kijkcijfers en dan de moraal…

Moeten we met alles kunnen lachen?

Het lijkt wel de trend van de tijd : de vulgariteit aan de macht. Onder het mom van “verboden te verbieden” is de platte wansmaak de norm geworden. Wild om zich heen schoppen en schofferen wie daar problemen mee heeft. Niet meer nadenken, gewoon spuwen. Laat ons lachen met alles, met Marc Dutroux, Hans Van Themsche, Kim De Gelder. Er vallen vast grappen te bedenken over van honger stervende meisjes, neergeschoten allochtonen of doodgestoken kleuters. Waarom zou dat niet kunnen als we mogen lachen met grapjes over de vergassing van miljoenen ?

Advertentie

Als Agnew het woord Jood uitspreekt, wordt er al gegniffeld. Zo lijkt hij wel de Vlaamse Dieudonné geworden : die heeft ook geleerd van aanzetten te geven tot primair antisemitisme en negationisme. Hij toont een ananas en de zaal heft de ziekelijke Dieudonné-song “Shoah-Ananas” aan. Bij Agnew zie je het walgelijke gevolg van zijn humor op Facebook, waar zijn fans de meest primaire grappen maken over Joden. En in het beste geval blijk geven van een stuitend historisch relativisme, waarbij de Holcaust een in de geschiedenis verzonken detail is…

Dieudonné moet met afgunst naar zijn Vlaamse collega kijken en zich afvragen waarom hij in Frankrijk niet mag doen wat in Vlaanderen blijkbaar mag…