Klacht tegen zender VIER voor grapjes over vergassing Joden

vier agnew
Comedy Kings met Alex Agnew op tv-zender VIER

Diplomaat Jean M. (Jan) Deboutte heeft bij de Vlaamse Regulator voor de Media klacht neergelegd tegen TV-zender VIER voor een uitzending van Comedy Kings van 22 mei jongstleden. Daarin maakte komiek Alex Agnew “wansmakelijke opmerkingen over de vergassing van Joden”, aldus Deboutte die voor zijn klacht steun krijgt van verschillende historici en andere diplomaten. De klacht wordt behandeld op woensdagavond door de commissie van de VRM in Brussel.

De zender ontkent het voorval niet maar zegt dat het om een humoristisch programma gaat en “dat er dus niets mis is met de uitspraken van Alex Agnew”.

Deboutte, voormalige ambassadeur van België in India, was voorzitter van de Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance, and Research toen België in 2012 de voorzitterstoel bij beurtrol kreeg toebedeeld.

“Afschuwelijk en onbegrijpelijk”

In zijn klacht aan de Media Regulator schrijft Deboutte:

Advertentie

“Het is afschuwelijk en onbegrijpelijk dat de uitroeiing van miljoenen Joodse medeburgers met de meest barbaarse middelen, gebruikt wordt in een ‘humoristische’ vertoning die bovendien ook nog op TV wordt uitgezonden. Deze passage betekent een banalisering en ridiculisering van de Holocaust, de zwaarste misdaad tegen de mensheid begaan in de voorbije eeuw. Dit is onaanvaardbaar. Vooral in het huidige klimaat van toenemend antisemitisme – getuige de aanslag van 24 mei in Brussel – wordt van een zender én van een mediaregulator een grotere oplettendheid rond het thema antisemitisme verwacht”.

Jan Deboutte - Foto: IHRA
Oud ambassadeur Jean M. (Jan) Deboutte

Ondertussen krijgt Deboutte steun van een andere diplomaat, gewezen Belgisch ambassadeur Marc Geleyn en van twee historici, Jan Maes en dr. Herman Vandormael. Beide onderzoekers zijn de auteurs van meerdere werken over de Holocaust in ons land. Jan Maes verzorgt als gids ook rondleidingen in het nieuw Holocaustmuseum van Mechelen.

Ontredderd

Dr. Vandormael merkt op dat hij voor zijn boeken tientallen ondergedoken Joodse kinderen interviewde die nu zeventigers zijn. “Zij zagen hun ouders en broers en zusjes verloren gaan in de gaskamers, als ze dergelijke uitspraken op TV te zien krijgen geraken zij daardoor totaal ontredderd.”

Geen joodse klacht
Hoofdredacteur van Joods Actueel Michael Freilich stipt aan dat de klacht er op initiatief kwam van niet-Joodse mensen. “Toen de Joodse gemeenschap in het verleden de banalisering van de Holocaust aan de kaak stelde werden we vaak verweten ‘lange tenen’ te hebben. Daarom dat we nu ook bijzonder blij zijn als we vernemen dat anderen er net zo over denken.”

De zaak komt voor bij de VRM op woensdagavond 25 juni om 18u15 in de Graaf de Ferrarisgebouw in Brussel. In zijn klacht schrijft Deboutte: “Ik verzoek dat de Media Regulator gepaste maatregelen treft om dergelijke wansmakelijkheden in de toekomst te voorkomen.”

Alex Agnew was niet bereikbaar voor commentaar.