Directeur Vlaams Holocaustmuseum steunt klacht tegen VIER en Alex Agnew

van-goethem
Prof Van Goethem

De directeur van het Vlaams Holocaustmuseum, prof. Herman Van Goethem, sluit zich aan bij de kritiek op tv-zender VIER en komiek Alex Agnew. Die dreef de spot met de vergassing van Joden door de nazi’s. Van Goethem noemt dit een “banalisering van de Holocaust” en stelt dat “het fatsoen verder gaat dan de vrijheid van meningsuiting”. Ook barones Hilde Kieboom reageert scherp en stelt dat de bestrijding van dit soort gedrag een taak is van de hele gemeenschap en van alle burgers.

Prof Van Goethem:

Op het niveau van cafépraat hoor je vaak om het even wat, maar wie gezag heeft moet meer terughoudend zijn. Dan wegen woorden zwaarder, ze hebben een grotere kracht. Mijnheer Agnew kwam op Vier, en kan blijkbaar niet het verschil maken met toogpraat.

Wat Agnew bracht was ook onbehoorlijk omdat je niet lacht met de wijze waarop mensen nog niet zo lang geleden op vreselijke wijze zijn omgekomen. En dat dan in een publieke vertoning!

Advertentie

Kun je lachen met mensen die in het Heizeldrama tegenaan een hek doodgedrukt worden? Kun je lachen met vastgeklemde slachtoffertjes van het autobusongeluk in Sierre, of Hutu’s opvoeren die Tutsi’s afmaken?  De verontwaardiging zou enorm zijn.

Het fatsoen van communicatie gaat inderdaad verder dan de vrijheid van meningsuiting. Wat Agnew bracht was tenslotte ook onbehoorlijk omdat het bijdraagt aan de banalisering van de Holocaust. Ook daar is de context belangrijk. Hij doet dit een maand na de aanslag op het Joods Museum in Brussel, terwijl men in binnen- en buitenland ook staat te kijken naar Laurent Louis en Dieudonné”.

Gevaarlijk voor  vertroebelde geesten

Barones HKHilde Kieboom, bestuurslid van Kazerne Dossin, is van oordeel dat humor inderdaad eigen regels heeft maar “lachen met het grenzeloze leed van anderen en choqueren om te choqueren is te gemakkelijk en al te laag bij de  gronds. Bovendien is het gevaarlijk in tijden waarin veel geesten al vertroebeld zijn”.

Kieboom, die voorzitter is van Sant’Egidio, een christelijke gemeenschap die jaar na jaar een holocaustherdenking in Antwerpen organiseert, schrijft verder nog:

Het is een misvatting te denken dat de herinnering aan de Holocaust en de strijd tegen de banalisering ervan uitsluitend van belang is voor de joodse gemeenschap: het is een ijkpunt voor het collectieve bewustzijn van Europa en voor de opbouw van een democratische samenleving, die haar minderheden respecteert.

Dit soort voorvallen toont volgens Kieboom dat die strijd nooit gewonnen is maar voortdurende waakzaamheid vereist: “Van alle burgers en overheden.”

Advertentie

Tevreden
Joodse organisaties zijn tevreden dat verschillende prominente Vlamingen openlijk protesteren tegen de huidige banalisering van de Holocaust. In het verleden werd ze vaak verweten “lange tenen” te hebben.